Besøg på sættet af “I krig og kærlighed

Kategori Eksklusivt af - marts 01, 2018
Besøg på sættet af “I krig og kærlighed

Ronnie Fridthjof: ”Tænk på mennesket fremfor en nationalitet.”

I 2018 kan Danmark se frem til den allerførste danske film om første Verdenskrig. Filmen udspiller sig under krigen i starten af 1900-tallet, hvor Esben flygter hjem fra krigen for at blive genforenet med sin kone, Kirstine og deres søn Karl efter tre år. Desværre er intet det samme længere, en tysk officer har overtaget Esbens familierolle og bejler kraftigt til Kirstines hjerte. Esben bliver nødsaget til at overvære mareridtet, mens han gemmer sig på sit eget loft og kæmper for sin egen overlevelse, kærligheden og familien.

Kulturbunkeren blev i forbindelse med optagelserne, der netop er sat i gang i Sønderborg, inviteret til et lille besøg bag kameraet. Vi fik både lov til at se en scene blive optaget og øvet – og så fik vi os en god snak med filmens skuespillere Thure Lindhardt, Tom Wlaschiha, Sebastian Jessen, instruktøren Kasper Torsting og producenten Ronnie Fridthjof.

Inspirationen til at lave filmen kom fra bogen ”Knacker” af Karsten Skov, som Ronnie engang fik tilsendt:

– ”Da jeg fik læst den bog, tænkte jeg, at det er for vildt det her, jeg fulgte egentlig meget godt med i historietimerne, synes jeg, men alligevel er der så vigtig en del af Danmarkshistorien, som jeg ikke kender til. Kombinationen af det og en så sandfærdig fortælling, hvor en gut gemmer sig på sit loft i rigtig lang tid og langsomt ser, hvordan hans familie forsvinder, gjorde, at jeg fik inspirationen til at lave filmen om ham.” forklarede Ronnie Fridthjof.

Der er heller ingen tvivl om, at filmen tager udgangspunkt i flere forskellige aspekter og problemstillinger:

– ”Kasper og jeg har haft nogle lange og filosofiske snakke, mens vi sad og skrev, og drak rødvin til langt ud på natten. En af de centrale temaer bunder i hvad der gør, vi går i krig og slår hinanden ihjel – og der kom vi frem til begrebet af ”Illusionen om en fjende”. For at skabe en krig, så har man tit oplevet, at statsledere og andre skaber denne illusion af hvad en fjende er, hvilket har resulteret i de her store krige” pointerede Ronnie Fridthjof, mens Kasper Torsting supplerede:

– ”Det er et kærlighedsdrama, som vi beskriver her, det er kernen i vores fortælling, som er sat ind i denne historiekontekst, som en fascinerende og attraktiv ramme, men kærlighedsdramaet er det primære og det er noget, som er én-til-én identificerbart og målbart i vores tid.”

Både Kasper Torsting og Ronnie Fridthjof har sammen skrevet manuskriptet, der indtil videre også er den største produktion for Fridthjof Film. Sammen har de etableret et hold af stærke skuespillere, som alle har været enormt glade for samarbejdet og forberedelserne.

– ”Vi havde en workshop inden vi gik i gang, hvor vi blev inviteret ned på et meget fint slot. Der sad instruktøren, skuespillere og producenten i to dage, hvor vi virkelig gennemgik manuskriptet og fik talt alle roller igennem, fik råbt og skreget, grædt og grint, og det hjalp rigtig meget.” fortæller Thure Lindhardt, der spiller den danske ”tysker” Hansen, med et smil på læben. Sebastian Jessen mærker også det gode sammenhold:

– ”Vi kommer meget tæt på hinanden, fordi vi er her så meget, overnætter og spiser ude om aftenen, hvis vi har overskud til det efter en lang dag, og så hygger vi os, hvilket er meget rart.”

Thure Lindhardt er gode venner med Kasper Torsting og har også fået æren af at se manuskriptet blive formet. Sebastian Jessen blev dog opdagede af Ronnie i efteråret:

– ”Ronnie så i sin tid ”Mens Vi Lever” til Svend Prisen, før den havde fået premiere. Han kom hen til mig og sagde, at han synes den var god, og et par uger efter ringer han og spørger, om Kasper kan få lov til at se den. Han kunne ikke vente til, at den havde premiere, fordi de ville caste skuespillerne. Så Kasper kom og så den til en privat screening, og så kom jeg igennem et par castings, og fik rollen.” fortæller Sebastian Jessen med et stort smil. Rollen som Esben er også hans største til dags dato.

Tom Wlaschiha spiller den lokale tyske officer, Gerhard. Han har førhen spillede med i Game of Thrones og den Oscar-nominerede Mr. Turner, og er nu blevet involveret i en dansk produktion, som han synes var dybt interessant:

– ”Jeg mødte Kasper i Berlin, og han fortalte mig om det. Vi læste manuskriptet, og jeg blev med det samme vild med det. Det er en historie der fortæller om menneskelige relationer under en krigstid, og hvordan dét kan have en effekt på forhold.”

Kasper Torsting og Ronnie Fridthjof omtaler filmen som ”episk realisme”, fordi filmen rummer en balance mellem de daværende traditionsbundne idealer og den moderne virkelighed, som gør man bliver revet med af historien.

– ”Vi har nogle større muskler, som gør at vi kan nå lidt længere i forhold til nogle fortællermæssige greb, end hvis vi havde et lille filmhold. Det skal man også kunne mærke på lærred, når vi kommer dertil. Vores episke relationer, med nogle lidt større billeder, som kan lidt mere.” forklarer Kasper Torsting.

Og hvad en film om kærlighed og krig fra 1900-tallet skal kunne gavne publikum med var der delte aspektiver af.

– ”De menneskelige ting, som karaktererne kommer ud for kan man sagtens drage paralleller til nutiden. Det er kærlighed, sorg, svigt og alle de ting, som vi går og kæmper med nu til dags. Vi har også krigsveteraner nu, der kommer hjem og har haft nogle uhyrlige oplevelser. Det er stadig død og ødelæggelse, som man skal forholde sig til og hvad gør det ved én? Det er heftigt, og det skete den gang og det sker nu.” synes Sebastian Jessen er et vigtigt perspektiv at tage med sig.

Ronnie Fridthjof mente også, at der var andre vigtige budskaber at tage med sig:

– ”Hvis der er én ting, jeg håber folk kan tage med sig udover de historiske elementer, så er det, at den forhåbentlig giver en oplevelse af, at man husker på, at når man snakker med naboen eller andre, at tænke på mennesket fremfor at se et flag eller nation.”

Om det lykkedes dem at fremvise et kærlighedsdrama under første Verdenskrig i en blanding af både historiske og moderne rammer, må vi se til efteråret. Filmen ”I Krig & Kærlighed” har gallapremiere på 100-årsdagen for afslutningen af første Verdenskrig d. 11. november og biografpremiere over hele landet d. 15. november.

Skrevet af
En film kan være god på mange måder, men uden den rette musik og godt skuespil, kan det være svært at se dens fulde potentiale. Jeg elsker film, der ændrer ens livssyn og vender alting 180 grader - for i disse tilfælde bliver film ikke blot underholdning, men også livsbekræftende. Og så elsker jeg Thomas Newman.
Kommentarer er lukket.