Bugs

Kategori Biografen af - september 07, 2016
Bugs

En vedkommende og nuanceret dokumentar om fødevareindustriens største problem.

6stars

I dokumentaren Bugs stilles et stort og pressende spørgsmål: kan vi redde verden, ved at spise insekter?

Researcheren Josh Evans og chefkokkene Ben Reade og Roberto Flore forsøger at besvare dette komplekse spørgsmål, men må flere gange på deres færden erkende, at spørgsmålet om at redde verden ikke kun handler om føde, men i høj grad handler om penge og en fortabt fødevareindustri.

Selvom holdet tager rundt i verden og møder mange mennesker og endnu flere insekter, og får forskellige, mere eller mindre succesrige, kulinariske oplevelser, så forbliver det egentlige spørgsmål: hvordan kan vi undgå, at gøre insekter til en del af den allerede eksisterende og ødelæggende fødevareindustri?

For hvad sker der med de mennesker og økosystemer, som insekterne omgives af og lever i, hvis vi begynder at masseproducere dem? Hvordan kan vi bevare bæredygtighed, når selve industrien ikke er bæredygtig?

Suverænt arbejde.
Selvom dokumentaren rejser mange spørgsmål, så bibeholder den et fokus, som gør den spændende, underholdende og rørende at følge. Opbygningen af dokumentaren er så fantastisk og naturlig, at man føler sig tæt på og en del af holdets oplevelser, selvom man sidder på den anden side af lærredet.

Ben Reades holdning og loyalitet overfor omverden er rørende, og man får lyst til at heppe på ham, når han åbner munden. Dokumentaren og holdets ærinde er så ligetil, men samtidig også utrolig komplekst, hvilket de også langsomt selv erfarer – og det er et privilegium at få lov til at opdage sammen med dem.

At komme med alternative måder at leve på er mere indviklet end som så, og at holdet alligevel formår at bearbejde emnet på forskellige niveauer og få eksempelvis kulturen med i deres overvejelser, er en stor præstation.

Derfor bliver filmen også livsbekræftende – selvom den på mange måder skildrer alt det, der er galt med kapitalismen og de vestlige landes levevis. Bugs formår simpelthen at puste nyt liv i en debat, som har eksisteret i alt for mange år, og får skabt et helhedsbillede over de fleste dimensioner og nuancer i debatten.

Derfor får Bugs selvfølgelig også seks stjerner. Den er både virkelig god filmteknisk, men er også en dokumentar vi alle burde se og reflektere lidt over.

Klapsalve her fra.

  • Release Date: 9/7/2016
Jeg har ikke umiddelbart en baggrund indenfor film, men har altid elsket at se film og leve mig ind i verdener, som ikke er mine egne. Især elsker jeg film, som skildrer skæve eksistenser, sort humor, dystre landskaber og politiske undertoner.
Kommentarer er lukket.