CODA

Kategori Biografen af - november 04, 2021
CODA

Hjertevarm film om en døv familie

Med filmen CODA får publikum (på samme måde som i filmen ’Sound of Metal’ tidligere på året) et indblik i livet i de hørehæmmedes samfund. CODA betyder “Child of Deaf Adults”, og som titlen indikerer, omhandler filmen den syttenårige Ruby, der er barn af døve forældre, men – som den eneste i sin familie – har hørelse.

Vi følger Ruby, mens hun prøver at balancere livet med sin døve familie med livet som normal High School-studerende. Både Rubys forældre og hendes bror er døve, og hun fungerer derfor som familiens tolk og eneste hørende i deres erhverv som fiskere. Samtidig har hun en stor forkærlighed for at synge, og hun melder sig til skolens kor, hvor musiklæreren ser et stort lys i hende og tilbyder at træne hende til at søge om optagelse på en fin musikskole. Ruby mærker ansvaret vokse på sine skuldre og føler sig mere og mere splittet mellem sin egen og sin families udvikling.

Familiedramaet er bedre end ungdomsdramaet
CODA er baseret på den franske film ’La Famille Belier’ fra 2014, men instruktør og manuskriptforfatter Sian Heder har flyttet fortællingen til en havneby i New England, hvor hun får inkluderet en fortælling om de trange kår som fisker. Det giver et skær af socialrealisme til filmen, som i momenter virker godt, men det står nogle gange i en lidt mærkelig kontrast til de mere klichéfyldte young adult high school-elementer, som også fylder en del. Jeg synes, at ungdomsfilmaspekterne i filmen virker mindre godt, da de til tider har det med at minde lidt om de mange klassiske romantiske ungdomsfilm, som man har set i 90’erne og 00’erne. Filmen introducerer også en teenage-romance, som føles en smule påklistret.

Dog giver filmen et virkelig godt indblik i de døves (og deres pårørendes) verden, og man kan mærke indsatsen, der er lagt i at gøre filmen så autentisk som muligt. Samtidig har filmen utrolig meget på hjerte, og fortællingen om Ruby og hendes families forhold er både varm, sjov og rørende. Dette skyldes ikke mindst det imponerende gode skuespil fra hele filmens rollebesætning – fra det overvejende døve cast til den hørende Emilia Jones i rollen som Ruby. Jeg vil især fremhæve Troy Kotsur som Rubys far, der både udtrykker sin karakters hjerte og humor, samtidig med, at man kan læse de mere alvorlige følelser i hans ansigt.

CODA er relativt klassisk fortalt og har en forholdsvis forudsigelig dramaturgi, men den er samtidig et rørende, sjovt og hjertevarmt familiedrama med en interessant præmis, som giver et godt indblik i – og viser stor respekt for – det hørehæmmede miljø. Derfor får den fire flotte stjerner.

Kommentarer er lukket.