Cruella

Kategori Biografen af - maj 28, 2021
Cruella

En meget flot film, der ikke er tro mod sit forlæg

Nu kommer endelig den oprindelseshistorie, som vi alle har hungret efter. Historien om Cruella de Vil, den dalmatinerbesatte skurkinde fra 101 dalmatiner – eller det er måske så meget sagt.

I Cruella følger vi i hvert fald en ung kvinde, der hedder Estella med sort/hvidt hår, hvis skyggeside spøgefuldt bliver kaldt ’Cruella’ af hendes mor. Estella har en drøm at blive modedesigner, men hun har også et enormt temperament, som gør det lidt svært at danne relationer. Hendes manglende sociale evner ryger dog lidt i baggrunden, da historien tager en dramatisk drejning, og hele hendes liv bliver vendt på hovedet.

© Disney

Endnu en dramatisk realfilm
Filmen her er endnu en i en lang række af live-action filmatiseringer, som Askepot, Junglebogen og senest Mulan, der alle enten er direkte remakes eller inspireret af Disneys eget tegnefilmskatalog. Den store tendens har i disse film været, et øget fokus på at modernisere dem, og fjerne nogle af de skønhedspletter, som nok ikke ville blive accepteret i dag.

Cruella minder i den ombæring meget om Maleficent, der ligeledes tog en mindeværdig skurk, og fortalte en historie med hende som protagonist. Og lad mig med det samme slå fast, at filmen her slet ikke er så slem en omskrivning af Cruella de Vil, som Maleficent var af Malavia.

Her bliver skurke og helteroller ikke fuldstændig vendt på hovedet, også selvom Cruella selvfølgelig, fristes man næsten til at skrive, har fået en trist forhistorie. For til trods for en mere sympatisk karakterisering, er filmen heller ikke bange for at vise, at hun sagtens kan være modbydelig. Roserne stopper dog her. For i et forkvaklet forsøg på at menneskeliggøre titelkarakteren, har man valgt at ændre hende så meget, at hun til tider ikke er til at genkende.

© Disney

Den tragiske forhistorie
Selvom det er en oprindelseshistorie, er hun meget langt fra at være den karakter, som vi alle kender fra tegnefilmen, der var så underholdende selvoptaget og forfængelig. Allerede fra start bliver der gjort et stort nummer ud af at vise, at hun skam godt kan lide hunde. Det ser vi bl.a. ved, at hun samler en omstrejfende hund op, som bliver hendes tro følgesvend gennem resten af filmen. Efterhånden som historien skrider frem, tror man aldrig nogensinde på, at hun ville være i stand til at slå nogen dyr koldblodigt ihjel for at lave en pels.

Ændringen er selvfølgelig meget forståelig, for det ville være svært i nutidens Hollywood at have en protagonist, som er dyrplager eller ”dyremorder” om man vil. Men ved at fjerne denne skruppelløshed fra karakteren, denne foragt for alt og alle andre end sig selv, har man heller ikke længere en person, som er så besat af sin passion, at hun er uden for pædagogisk rækkevidde – hvilket var hendes definerende karaktertræk. Derfor er det ikke længere Cruella de Vil filmen ender med at handle om, uanset hvor meget de påstå, at hun er den person vi kender, og giver hende en flot sort/hvid frisure.

Emma Stone gør det bedste hun kan, men hun er ganske enkelt bare ikke troværdig i de scener, hvor skal være strid eller agere lettere psykopatisk som Cruella. Til gengæld er hun meget mere troværdig som den kejtede Estella, der drømmer om at blive modedesigner, men slet ikke har modet til at følge den. Hun kommer også virkelig til kort, når hun spiller over for Emma Thompson, som ikke bare er virkelig god til at spille strid, men som også har en langt mere overbevisende engelsk accent.

© Disney

Ligesom så mange andre af de nye Disney remakes, er det her en kompetent lavet film, hvor historien hænger sammen, og karaktererne er tilpasset og gjort mere spiselig for et moderne publikum. Der er en klar og logisk udvikling fra start til slut, og isoleret set er det en flot, dramatisk og underholdende film. Men i sine bestræbelser efter at gøre Cruella mere sympatisk, ender filmen med slet ikke at handle om hende, men i stedet om den unge kvinde Estella, der har en meget tragisk livshistorie, og som tilfældigvis også gerne vil være modedesigner. Værst af alt er dog, at den ligesom så mange andre af Disneys genindspilninger, ikke er nær så mindeværdig som originalen.


Cruella kan ses i udvalgte biografer og på Disney+ Premier Access.

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.