Thunderbolts*

Kategori Biografen af - april 30, 2025
Thunderbolts*

En blandet pose bolsjer

Marvels superhelte er tilbage på det store lærred, og denne gang med et noget atypisk team. Vi er langt fra klassiske helte som Iron Man og Thor, der altid har hjerte på rette sted, men bliver i denne omgang introduceret til en broget gruppe af folk med en blakket fortid fuld af fejltrin og mangler.

Derfor er det også meget passende, at Yelena (Florence Pugh), også kendt som Black Widows søster, er blevet gjort til filmens protagonist. Efter et liv som lejesoldat, kører tilværelsen nu på automatpilot. Hun har ikke nogen glæde ved sit arbejde, og gør det mere at pligt end af lyst. Alt ændrer sig dog, da hun bliver forrådt og må arbejde sammen med en gruppe af antihelte fra tidligere Marvel titler, herunder bl.a. den vanærede Captain America, John Walker, og skurken fra Ant-Man and The Wasp, Ghost.

Hvad er en helt?
Uden at afsløre handlingen, bliver der hurtigt etableret rig grobund for at gå i dybden med nogle aspekter af Marvel-universet, som vi ellers aldrig får at se. For kan man nogensinde blive en helt, når man har gjort så meget forkert i sit liv?

Jeg var da også enormt begejstret, da det stod klart, at antagonisten i denne omgang ikke bare var en fjende, som kunne besejres ved at blive slået hårdt med en hammer. Men til trods for et setup, der giver en indtryk af, at nu skal vi grave dybere ned i karakterernes følelsesliv, er det hele gennemgående overfladisk.

Det faktum, at filmen stadig er en mainstream superheltehistorie, med dertilhørende krav, gør dog, at det aldrig bliver en realitet.

Man får nærmest tonalt piskesmæld, når filmen forsøger at balance de to yderpoler mellem letbenet popcornunderholdning og eksistentielle kriser. Vi skifter konstant mellem overdrevne actionsekvenser og indadskuende dialog, med det resultat, at den følelsesmæssige kerne fremstår ekstremt påtaget, når vi bliver præsenteret for en konflikt og nogle karakterer, der kæmper med ensomhed, og en skurk, som er bipolar, for i sidste ende er det hele så banalt, at løsningen er at erstatte knytnæven med et kram.

Fanget mellem to stole
Vi kommer aldrig i dybden med nogen af karaktererne. Yelena er den ubestridte hovedkarakter, og får sit at kæmpe med, der spejler sig i fjenden de skal op imod. Imodsætning til andre Marvel serier som The Guardians of the Galaxy, virker manuskriptet dog fuldstændig uinteresseret i resten af ensemblet. Der skabes ikke nogen fælles forståelse mellem nogen af karaktererne, og med undtagelsen af Yelena og filmens antagonist, får skuespillerne heller ikke noget at arbejde med på et karakterniveau.

Fx får den kasserede Captain America, John Walker, bogstaveligt talt kun én enkelt scene, hvor han gøres til mere end en endimensionel klaphat, mens Ghost, der allerede var utilgiveligt underfortalt i Ant-Man 2, bare er med på en badebillet, for at fylde plakaten ud. Selv Bucky Barnes, der har været med i utallige Marvel-film, grænser mere til at være en glorificeret gæsteoptræden.

Så når det kommer til stykket, bliver der ikke rigtig sagt eller gjort noget af værdi.

Thunderbolts vil så gerne være Marvels pang dang til Everything, Everywhere All at Once, men ender som en blandet pose bolsjer, der hverken er et godt karakterdrama eller en sindsoprivende superhelteblockbuster. Vi bliver præsenteret for nogle interessante tematikker, og der er helt sikkert en spændende historie gemt under overfladen, men Marvel-maskinen buldrer så meget derudaf, at der ikke er plads til mere et lidt krydderi hist og pist.

Det værste ved det hele er dog, at dette miskmask resulterer i, at intet er synderligt ekstraordinært. Selve filmproduktionen er stadig kompetent, der er en historie, med en begyndelse, midte og slutning, ligesom der også er nok actionsekvenser til at underholde fansene, men så heller ikke mere end det.

Havde det ikke været for slutningen, der kraftigt teaser den næsten Avengers, ville der ikke være noget mindeværdigt over den, og det er vel nok det mest sørgelige, når man har indtryk af, instruktør Jake Schreier faktisk har forsøgt at dekonstruere vores definition af, hvad det vil sige at være en helt.

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.