Verdensherskerne

Kategori Teater af - februar 20, 2024
Verdensherskerne

Inspireret af bestselleren SAPIENS af Yuval Noah Harari

For 100.000 år siden var Jorden beboet af mindst seks menneskearter
Mens publikum er ved at finde deres pladser, er de tre skuespillere gået på gulvet for at varme op.

Scenografien, lavet af Josefine Thornberg-Thorsøe, får scenen til at ligne en boldbane med tribune og det klassiske hegn med hul i, som alle bruger, så de er fri for at gå hele vejen uden om.

Der bliver lavet armbøjninger, der bliver lavet knæhop, der bliver rettet på træningstøjet, alt imens det store digitale ur, der lige nu er slukket, får nervøse blikke.

Lyset bliver dæmpet, og vi ved alle, før det bliver sagt, at nu kommer det til at gå stærkt.

De tre skuespillere har varmet op til at fortælle og vise, hvordan mennesket gik fra at være en blævrende klump, der kravlede op af vandet, til de evigt ulykkelige verdensherskere vi er nu.

De har givet sig selv 100 minutter til at komme i mål, uret bliver sat, startskuddet går og urets nedtælling begynder.

Manuskriptet af Rasmus Krone og Kristoffer Lundberg med instruktion af sidstnævnte, er en overraskende grundig og præcis forestilling om os alle sammen, og den historie vi deler.

De tre skuespillere Alexander Mayah Larsen, Nana Morks og Sebastian Henry Aagaard-Williams skiftes til at være historien og begivenhedernes fortæller, mens de andre to assisterer. Det er intet mindre end en tour de force i små, men grundige og sjove karakterer, blandet med præcise og rammende nedslag, der tør og tillader et fokuseret overblik.

I dag er der kun én menneskeart tilbage
Der er godt sammenspil mellem de tre og netop på grund af følelsen af tidspres, hvor opsat det end er, så oplever publikum en oprigtig følelse af, at det er vigtigt for vores tre guider at komme i mål og lykkes med deres mission. En mission om, at hvis de kan nå at fortælle os om hele vores fortid, så er der et håb for fremtiden. Måske er der bare én enkelt blandt publikum, der beslutter at gøre noget, der spiller bolden videre i en ny og måske bedre og sundere retning.

Teksten er skarp og tilbyder menneskelig indsigt i et emne, der ellers virker uoverskueligt. Især menneskets forhold til religion er i forestillingen Verdensherskerne lidt af en genistreg.

Den menneskeart er os, og banen er kridtet op til den sidste kamp mod os selv
Jeg ved ikke med resten af publikum, men jeg blev selv lidt stresset af uret, der konstant talte ned. Mest fordi der, selv om forestillingen selv mener det skal gå stærkt, er et par pauser, der trækker ud, selv om indtrykket af tidspres vedligeholdes. Det føles en smule kontrapunktisk.

Der bliver skruet op for tempoet, da uret nærmer sig de sidste minutter, men det passer så glimrende med fortællingen. Der har også været meget fart på de sidste 100 år, hvis man sammenligner med resten af menneskets eksistens.

Der er mange ting, jeg gerne vil skrive mere om, Det forførende korn, Amager kongen, slapstick scenen, der viser familiens udvikling i den industrielle tidsalder, men køb en billet til Verdensherskerne i stedet og nyd turen og rejsen i vores egen historie.

Det vil du ikke fortryde.


Verdensherskerne spiller fra 19. februar til 07. marts 2024. På Mungo Park
Varigheden 103. minutter. uden pause.


Medvirkende: Sebastian Henry Aagaard-Williams, Nana Morks, Alexander Mayah Larsen. Manuskript: Rasmus Krone og Kristoffer Lundberg. Instruktion: Kristoffer Lundberg. Scenografi: Josefine Thornberg-Thorsøe. Lyddesign: Emil Bøll. Lysdesign: Casper Døi.

Skrevet af
Bo Dalum, far til film og tv som klipper. Romanforfatter med tendens til armsvingende udbrud af protestdigte, iført usynlig retfærdighedsuniform med dinglende sildesalat optjent på baggrund af evig undren over menneskers opførsel.
Kommentarer er lukket.