65

Kategori Biografen af - marts 16, 2023
65

Predator med dinosaurer

Med 65 tager forfatterne bag A Quiet Place tilbage til dengang dinosaurerne herskede på Jorden. Det er dog ikke ensbetydende med, at vi så skal følge tilbagestående hulemænd på den blå planet. Fra første sekund bliver det derimod fastslået, at der her er tale om en science-fiction, hvor vi følger astronauten Mills, spillet af Adam Driver. Mills ligner ganske vidst et menneske, men er fra en fjern planet, og stifter kun bekendtskab med vores, da han må nødlande, efter hans rumskib er blevet raseret af et astoride felt. Fanget på denne mystiske planet, må han sammen med den eneste anden overlevende fra besætningen, den unge pige Koa, forsøge at overvinde den ubarmhjertige natur, hvor alt kan slå dem ihjel.

Når jeg tænker på dinosaurer, bliver tankerne naturligt ledt hen på Jurassic Park-filmene. Steven Spielbergs serie er svær at komme uden om. Selvom de forhistoriske væsner ikke er historisk korrekte, var der noget magisk over at se dem blive genoplivet på det store lærred. Denne indbagte mulighed for at skille sig ud fra andre actionfilm, bliver dog ikke grebet i 65.

© Sony Pictures

Et uforløst koncept
Fordi det her ikke bare en film, hvor mytologiskabelsen bliver fuldstændig skubbet til side, men også hvor der udelukkende er kødædende dinosaurer til stede. Hele charmen ved dinosaurerne er ellers, at man kan få lov til at komme helt tæt på alle typer, også de ufarlige, gennem filmmediet, men det har tilsyneladende ikke interesseret de instruerende manuskriptforfattere Scott Beck og Bryan Woods.

I stedet bliver du præsenteret til et science-fiction koncept, hvor en alien besøger Jorden, og må kæmpe mod enorme monstre for at overleve. At monstrene så er dinosaurer, fremstår mest af alt som en eftertanke. Science-fiction delen bidrager heller ikke med mere end en futuristisk kikkert og en genopladelig riffel, der mest af alt ville gøre enhver 6-årige dreng misundelige. Konceptet bliver så beskedent udnyttet, at historien sagtens kunne have udspillet sig i en almindelig jungle, uden den helt store mærkbare forandring.

Derfor er det svært at se, hvad formålet har været med 65. Det er en science-fiction spændingsfilm med dinosaurer, der slet ikke får udforsket nogle af dele. Adam Driver beviser endnu engang, at han er en af Hollywoods mest alsidige skuespillere, der kan tilføre et snært af troværdighed til selv den mest underfortalte karakter. Hans evner som skuespiller er dog ikke nok, når det hele er så retningsløst og uforløsende fortalt. Handlingen udspiller sig i det mindste i et hastigt tempo, og med en spilletid på lige godt 90 minutter, skal det nok lykkes for de allerstørste dino-fanatikere at finde lidt underholdningsværdi i filmen, men for alle andre, er det et stort, skuffende spektakel.

© Sony Pictures

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.