A Clockwork Orange

Kategori Teater af - februar 26, 2023
A Clockwork Orange

En hårdtslående rejse ind i et univers af vold

Mine hjerner og hjerter
Alex er teenager, og han kan kun lide to ting. Vold og Ludwig van Beethoven. Sammen med sin lille gruppe af andre utilpassede unge, holder han til på baren Korova, hvor de drikker Moloko plus, som er mælk med Amfetamin og Meskalin. En farlig cocktail at blade sammen med et psykopatisk sind. Når timerne bliver for lange, og teenagerne keder sig mest, tager de ud i natten for at tilfredsstille deres umættelige perversion, som er at se andre lide.

Det er hård kost for publikum. Jeg ved det er skuespil, men hele salen emmer af den frygt, vi alle har prøvet, når en gruppe af unge taler lidt for højt, er lidt for smarte, er lidt for berusede, og man hører ordene: ”Hvad glor du på?”

Forestillingen, især første akt, er som et abstrakt maleri, hvor man frustreret leder efter betydningen, efter hensigten og formålet. Man drages ind i universet, mens man bliver ved med at søge efter det øjeblik, hvor det hele pludseligt giver mening. Hvad vil I mig? Hvad er det, som jeg ikke forstår? Aarhus Teater har taget vandvidet med til Valby.

Foto: Anna Marín Schram

Det er stille og uroligt noget af det bedste teater, jeg har set
De tre skuespillere Emil Prenter, Sofia Nolsøe og Lasse Steen leverer en tour de force, som må efterlade især Emil Prenter drænet for alt energi. Alt bliver givet og efterladt på scenen til os, det sultne publikum, der er vidne til et mesterværk.

Sammen med seks sangere fra Aarhus Teaters Kor, går vi fra himmelsk korsang til rå punk og tilbage igen. Scenografien har pakket hele salen ind i sølv og med tegninger, der lige så godt kunne være tegnet på et skolehæfte af Alex selv, kan vi se alle de ondskabsfulde drømme og ønsker, der hober sig op inde i psykopatens pinte ego.

Foto: Anna Marín Schram

Damen er død, og det var ham, der døde hende
Hvad er så det store spørgsmål? Det kunne være – Er staten morder, hvis de myrder en morder? Det kunne også være – Avler ondskab mere ondskab? Det er ikke vigtigt, hvad jeg synes eller mener er det rigtige spørgsmål eller det rigtige svar. Spørgsmål kommer du uundgåeligt til at stille dig selv, når du går ud fra Teater V, efter at have set et kalejdoskop tegne en voldsballet med 200 kilometer i timen. Ja, det var og er en bog, og ja, det er også en film, men det er også teater, og det burde du se.

Foto: Anna Marín Schram


A Clockwork Orange spiller fra 25. februar til 04. marts 2023. På Teater V.
Varigheden er ca. 2 timer og 15 minutter inkl. pause


Medvirkende: Emil Prenter, Sofia Nolsøe og Lasse Steen samt 6 sangere fra Aarhus Teaters Kor. Dramatisering: Bjørn Rasmussen. Iscenesættelse, scenografi og kostumedesign: Nathalie Mellbye. Lysdesign: Kim Glud. Lyddesign: Kim Engelbredt. Musikalsk arrangør: Mads Horsbøl. Musikalske kompositioner: Lasse Steen i samarbejde med Sofia Nolsøe og Emil Prenter Producent: Aarhus Teater. Teaterforlag: Nordiska ApS – København.

Skrevet af
Bo Dalum, far til film og tv som klipper. Romanforfatter med tendens til armsvingende udbrud af protestdigte, iført usynlig retfærdighedsuniform med dinglende sildesalat optjent på baggrund af evig undren over menneskers opførsel.
Kommentarer er lukket.