Akira 4K

Kategori Biografen af - november 05, 2020
Akira 4K

En cyberpunk klassiker

Det er egentlig meget passende, at midt i denne globale pandemi, bliver anime-klassikeren Akira genudgivet i en nyrestaureret 4k IMAX-udgave i de danske biografer. I science-fiction klassikeren følger vi en gruppe unge i Neo-Tokyo, der lever en mildest talt vildrede tilværelse en verden efter tredje verdenskrig.

Det er tydeligt, at filmen bliv lavet i 1980’erne, for hvis historien var blevet fortalt i dag, ville man nok have gjort brug af en anden MacGuffin, da filmen her uden tvivl skal tænkes ind i den japanske frygt for en nærtforestående atomkrig.

Noget af det mest overraskende ved filmen er, at der er så meget action i den. Det er selvfølgelig en tradition i den japanske animationskultur, at man ikke har holder sig tilbage fra masseødelæggende action, men der er alligevel tidspunkter i filmen, hvor tanker bliver ledt en lille smule for meget i retning af serier som Dragon Ball, der handler mere om at destruktion end fortællingen.

Stof til eftertanke
På den anden side er det også fantastisk, at en animationsfilm som denne uomtvisteligt er målrettet et voksent publikum, og ikke er blevet forfladiget til en sådan grad, at både barnebarn og bedstemor kan sidde og nyde filmen uden at blive stødt. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at filmen her ikke er for sarte sjæle, da der bliver taget emner op og vist ting, som aldrig nogensinde vil ske en animationsfilm her i vesten. Filmens store styrke ligger også i denne meget voksen tilgang til sit emne, til en vis grad. For når det kommer til tematikken, er filmen meget tankevækkende, da hele filmen nærmest er en meditation over, hvordan frygt kan føre så mange problemer med sig, da det er hovedårsagen bag mange af de dårlige beslutninger som karaktererne træffer undervejs.

På den anden side, kan man heller ikke komme udenom, at der er en del kulturelle forskelle i filmen, som man nok bør være en lille smule forberedt på. Det er for eksempel småting som, at karaktererne hele tiden råber hinandens navne hver gang de ser hinanden, men også lidt større ting, som nogle af de humoristiske situationer, der kan fremstå lidt barnligt for et vesterlandsk publikum.

Akira er en flot animationsfilm, der på meget bombastisk vis demonstrerer, hvad frygt kan føre til. Med tanke på hvad der ellers er i biografen, og hvor flot den nye 4k IMAX-udgave ser ud, er filmen i hvert fald værd at overveje at gå ind og se, også selv ham den er en større tematisk bedrift end cinematisk.

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.