En fantastisk skildring af populismen i mafiaens hjemland
Dokumentaren Al magt til folket, handler om Italiens politiske bevægelse mod korrupt. Bevægelsen skabte partiet Movimento 5 Stelle, der ved det seneste parlamentsvalg fik hele 25% af stemmerne, og samtidig valgt hele 163 almindelige borgere ind i parlamentet. Det hele er imidlertid et stort teaterstykke, og Italien er den helt perfekte scene.
Repræsenteret populisme
Politikerne har om nogen svigtet i det land, og lagt grobunden for et åbenlyst korrupt system, hvor alle spillerne holder hånden over hinanden, hvad enten det er Berlusconi, der sikrer sig strafferetsimmunitet, eller oppositionen, som er godt tilfreds med status quo. Man plejer at sige, at man får de politikere, man fortjener, og derfor er det også symptomatisk, at den revolutionere populistiske kandidat, der skulle omvælte hele systemet, endte med at være en landskendt komiker. Beppe Grillo hedder manden, og det viste sig – ikke overraskende – at han på ingen måde var den rette mand til at omskrive de politiske spilleregler.
I dokumentaren følger vi flere af de menige medlemmer i hans parti. De er alle meget passionerede idealister, der alle har købt hans vision om mere direkte demokrati, altså magt til folket. Ingen af dem er dog garvede politikere, så de har alle problemer med at tilpasse sig livet i parlamentet. Dertil kommer, at Grillo, når det kommer til stykket, slet ikke er så demokratisk, som han ellers går og prædiker. Hvis nogen siger ham imod, bliver de smidt ud af partiet, og han er i det hele taget mere optaget af opmærksomhed fra folket, som han hele tiden er i kontakt med gennem sin blog. Alt det groteske ved situationen bliver dog sat på spidsen i en scene, hvor Grillo, mod sin vilje, bliver tvunget af folket til at forhandle med et af de etablerede partier, hvorefter han så vælger at livestreame forhandlingerne, så han kan skabe sig, og vende tilbage til sin blog og opildne folkets foragt for politikerne endnu mere.
Hvordan skaber man forandring?
Hvis du nogensinde har tænkt over, hvorfor folk hader politikere så meget, eller hvordan det kan være, at populister tilsyneladende har så let ved at få vind i sejlene, så er Al magt til folket en glimrende skitsering af dette voksende problem i alle verdens lande. Italien er et land med store armbevægelser, så hvis man gerne vil ind til roden af problemet, så findes der nok ikke et mere transparent eksempel end dette.
På den ene side er det både opløftende og befriende at se, hvordan mange af de normale mennesker i Grillos parti finder en ny identitet og en aktivisme, der måske kan skabe forandringer i fremtiden, men mindst lige så mange idealister bliver kasseret, da de ikke passer ind i Grillos vision. Politik er bare noget rod, og det viser dokumentaren på både godt og ondt.