Amy

Kategori Biografen af - juli 30, 2015
Amy

Det er portrætdokumentaren som du kender den, men sjældent har det været så autentisk.

5stars

Det er den tragiske historie om Amy Winehouse, der udadtil var kendt som en stor sangstemme, men som hele sit liv kæmpe med et stof- og alkoholmisbrug, der i sidste ende blev hendes undergang. Gennem en utrolig række private optagelser, helt fra før hun blev kendt, og helt op til hendes bortgang, får vi lov til at komme helt tæt på hende.

Meget kortfattet kan filmen siges, at være et portræt som du kender det. Det er meget tydeligt fra starten, at filmens fortælling handler om en Amy Winehouse, og filmen holder fokuseret hele vejen hjem. Måden dette portræt så videregives på er også meget som man kunne forvente. Det er en blanding af Amys egne optagelser, interview med menneskerne tæt på, og så udsendelser, der har været distribueret til hele offentligheden. Nu kunne man tro, at det var en dokumentar, der sagtens kunne have været vist på DR2, men måden, hvorpå de klassiske fortælletekniske kneb kombineres er udsædvanlig kreativt, og ikke mindst begavet.

En begavet fortælleteknik.
Filmen gør det meget smarte, at i stedet for at klippe til klassiske interviews, hvor man ser en person fortælle, hvor inderligt de har haft en følelsesmæssig forbindelsen til personen i portrættet, så hører vi bare personerne tale, men ser dem aldrig. For film handler om Amy Winehouse, det er hendes historie og ingen andres, og det understreges hele tiden ved at vise billeder af hende, eller optagelser, der underbygger den udtagelse en person kommer med.

Det skaber en langt højere autenticitet i fortællingen, da man ikke føler sig vildledt af personernes opfattelsen af Winehouse, og det hjælper også med at holde fokus på hende, i stedet for at vise en masse andre mennesker, som vi kan have medlidenhed med. Det er meget modigt, og i sidste ende betaler det sig.

For Amy er den mest autentiske og rørende dokumentar jeg længe har set. Den dybde tallerken bliver ikke genopfundet, og der bliver heller ikke brugt nogle nye filmtekniske greb, men filmen formår at bringe os helt på Amy Winehouse. Det er et portræt, der til tider er overvældende, da der tegner sig en historie, helt fra hendes opvækst, til overgangen fra glad musiker, og til verdenskendt darling, der vidner om en person, der inderst inde bare ville have nogen, der elskede hende.

  • Release Date: 7/30/2015
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.