Beauvoir

Kategori Teater af - oktober 23, 2022
Beauvoir

Teatret ved Sorte Hest smider feministkortet

Du skal ikke være bange. Det kan godt lyde voldsomt højpandet, når der her tales om en forelæsning, der dykker grundigt ned i den franske forfatter Simone de Beauvoirs tekstunivers. Gå bare indenfor, også hvis du identificerer dig som mand. Du får ikke en løftet pegefinger, du får sandheder leveret af skuespillerne Ellen Hillingsø og Sarah Boberg.

Med udgangspunkt i ”Det andet køn” bind 1. af Simone De Beauvoir bliver der tegnet og fortalt, så charmen driver ned af væggen. Men hvad har dette ikoniske manifest på hjerte her 73 år efter sin udgivelse? En hel del viser det sig, når to kvinder af i dag, starter en samtale med den beauvoirske tankeverden. Der bliver stillet spørgsmål til og om opfattelsen af kvinden gennem historien. Der bliver gennemgået citater og oplæst passager under opvasken.

Intet nyt under solen… Desværre
Det går som forventet helt galt, når kristendommen får ordet, og tør man sige religion i det hele taget? Behovet for at bestemme over og undertrykke kvinden, er i dele af verden lige så stor som den altid har været. Det behøver man ikke denne forelæsning for at opdage. Men tankerne på den manglende udvikling, kom alligevel til overfladen, mens vi sad der og blev guidet igennem den filosofiske beskrivelse af mænds behov for at flygte fra døden.

Ja, nu lyder det højpandet. Gå ind og se forestillingen, så opdager du, at det passer.

”Man fødes ikke som kvinde, man bliver det” – Simone de Beauvoir
Den franske forfatter, feminist og filosof Simone de Beauvoir er kendt som en af det 20. århundredes mest indflydelsesrige kvindelige tænkere. I disse år dukker hendes navn fortsat op overalt, denne gang på Teatret ved Sorte Hest.

Instruktør Christoffer Berdal står bag iscenesættelsen af de særligt udvalgte tekstuddrag indenfor rammerne af Marianne Nilssons scenografi.

Undervejs bliver der vist videoklip af performer og transkvinde Moeisha Ali Aden, kønssociolog Cecilie Nørgaard, Danmarks første kvindelige juraprofessor Eva Smith, og debattør og crossdresser Ditlev Tamm. Her svarer de på spørgsmålene. Hvad er køn for dig? Hvad er fordelene ved dit køn? Hvad er ulemperne? Hvordan ville en verden uden køn være?

Spændende svar, men man skal nok lige op og skrue lidt på projektoren. Billedskaleringen var ikke helt korrekt, så selvom man godt kunne genkende de føromtalte personer, så var de godt nok blevet lige lovlig smalle i det. Småting og intet, der stjæler fokus.


BEAUVOIR – en teatralsk forelæsning spiller fra 22. oktober til 03. december 2022.
Teatret ved Sorte Hest.
Varighed ca. 1 time og 30 min. Uden pause.


MEDVIRKENDE: Ellen Hillingsø, Sarah Boberg. MANUSKRIPT: Baseret på Det andet køn, bind 1 af Simone de Beauvoir, © Gallimard. På dansk ved Karen Stougaard Hansen og Mette Olesen, Gyldendal. ISCENESÆTTELSE: Christoffer Berdal. SCENOGRAFI: Marianne Nilsson. LYS- og LYDDESIGN: Mikkel Magnus Olsen. SKRÆDDERSAL: Mikael Jensen.

Skrevet af
Bo Dalum, far til film og tv som klipper. Romanforfatter med tendens til armsvingende udbrud af protestdigte, iført usynlig retfærdighedsuniform med dinglende sildesalat optjent på baggrund af evig undren over menneskers opførsel.
Kommentarer er lukket.