Bedste Barnepiger

Kategori Teater af - juni 03, 2023
Bedste Barnepiger

Teater ved kiosken foran Riddersalen

Under kastanjetræerne
Sommeren er kommet, og det betyder, at kiosken igen er åben. Her laver Riddersalen, med hjælp fra Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Fonden, gratis teater til alle, men nok mest rettet mod de mindste. Det har de gjort hver sommer siden 2016, og det bliver de forhåbentligt ved med længe endnu.

Det er også i år en lille forestilling med små historier om lokaliteter og personligheder, der har sat sit præg på Frederiksberg. Vi får historien om menneskeudstillinger, om dengang en panter slap ud af sit bur, en kirke i brand og Knud, der rejste jorden rundt. Alt sammen fortalt af de to barnepiger Ragnhild og Signe, som har passet børn på Frederiksberg siden Kong Gulerod.

Signe Birkbøll har skrevet en skarp fortælling, om de to barnepiger, der altid har passet på byen og de børn, der boede og bor i den. Der er på de kun 30 minutter plads til en rammefortælling med sin egen dramatiske problematik, som går ud på, at der ikke længere er brug for dem, nu når TikTok, blandt mange andre passiviseringer, har gjort dem arbejdsløse. Der er plads til de små historier om Frederiksberg, og der er plads og tid til at møde sit unge publikum i øjenhøjde, med den største kærlighed og oprigtige iver over at fortælle historier.

Kong Gulerod
Bedst som den ene barnepige er ved at fortælle om prinsesser, der vil lege bondepiger, kommer kejseren i sine nye klæder gående forbi ude på Allégade. Jeg fik tilfældigt øje på vedkommende, jeg genkendte som en skuespiller, der har stået på Det Kongelige Teaters scene mange, som i mange gange. Men det, der satte sig fast, var, ikke genkendelsen af denne person, men personens ansigtsudtryk, der ikke helt kunne se det magiske ved, hvad der foregik ved kiosken.

Tillad mig at forklare, hvad der foregik ved kiosken denne sommerdag.

En gnist blev tændt i et barn, der oplevede, hvad teater kan, når respekten til publikum er sat forrest, når magien inkluderer, og vi sammen glædes ved fællesskabet, der opstod der på græsset. Den gnist vil måske overleve og opsøge teatret igen. Den gnist er en af de direkte årsager til, at der er en fremtid for teater. SÅ næste gang, kære selvglade skuespiller, du går forbi, så stop lige op, for så garanterer jeg, at du også kommer i tanke om, hvorfor du opsøgte teatret engang for mange år siden.

Riddersalen og dens omgangskreds af kunstnere fortjener alle de roser, der kan samles i og omkring byen. Så længe der vises teater her, har kunsten en chance for at overleve den digitale flodbølge, der for hver generation vokser sig endnu højre og snart truer med at skygge for solen.

Når eller hvis du kommer forbi, så forspild ikke chancen for at give dit barn denne gave. Det er her, magien bliver lavet og givet videre til en ny generation.

Der er bænke og stole, tag et tæppe med, sid på græsset under kastanjetræet, kom i god tid eller kom løbende i sidste øjeblik. Alle er velkomne, og det kan mærkes.


Bedste Barnepiger spiller gratis fra 02. juni til 09. juli 2023. Ved kiosken foran Riddersalen.
Varigheden er ca. 30 minutter uden pause.
4. – 26. juni, tirs.-fre. kl. 10.00. lør. og søn. kl. 11.00 og 13.00
27. juni – 9. juli tirs. – søn. kl. 11.00 og 13.00.


Medvirkende: Ragnhild Kaasgaard, Signe Birkbøll. Manuskript: Signe Birkbøll. Instruktør: Geir Sveaass. Produktionsleder: Laurids B. Poulsen. Visuelt udtryk: Pille Behrendt, Maren Birkbøll Auzias. Kostumer: Pille Behrendt. Rekvisitør: Maren Birkbøll Auzias. Assistent: Kerstin Anderson. Lyddesigner: Joachim Holbek. Foto: Dennis Westerberg.

Skrevet af
Bo Dalum, far til film og tv som klipper. Romanforfatter med tendens til armsvingende udbrud af protestdigte, iført usynlig retfærdighedsuniform med dinglende sildesalat optjent på baggrund af evig undren over menneskers opførsel.
Kommentarer er lukket.