Booksmart

Kategori Biografen af - juni 20, 2019
Booksmart

En Coming-of-age film, der har det hele

I Booksmart følger vi de to kæmpe nørder og bedsteveninder, Amy og Molly, der er ved at afslutte high-school. Gennem hele deres studie, har de udelukkende fokuseret på det faglige, og har bevist tilsidesat al fjolleri, fester og romantiske forhold. Men nu hvor dette kapitel i deres liv er ved at rinde ud, begynder de at fortryde deres valg en smule, da det viser sig, at deres klassekammerater er kommet overraskende godt gennem skolen, også selvom de har festet røven ud af bukserne.

Derfor beslutter Amy og Molly sig, for at kaste sig ud i en vild bytur, dagen inden deres dimission, så de kan forsætte videre mod college, uden at have fortrudt noget – men det er selvfølgelig ikke helt så lige til.

Blomstrer ud af konventionerne
Det er en meget klassisk amerikansk narrativ konstruktion, hvor et helt livs skelsættende oplevelser udspiller sig i løbet af én enkelt aften. Fortællestrukturen er dog underordnet, det er bare et skelet, for det hele handler om venskabet mellem de to piger.

Skuespillerne Kaitlyn Dever og Beanie Feldstein er, heldigvis, et bundcharmerende makkerpar. De er hinandens modsætninger, den ene indadvendt og den anden udadvendt, og ikke helt så kloge, som de selv mener at være, men de fungerer rigtig godt sammen, og vigtigst af alt, fremstår de autentiske, hvad end det handler om livet efter skolen, eller hvilken person de er forelsket i.

Filmen skal også have ros for, ikke at forfalde til at være en alt for letbenet amerikansk high-school komedie, med en masse stereotyper, og tonsvis af jokes uden nogen troværdige mennesker. Ja, der er masser af sjove scener, og dialogtung komik, der bliver slynget over disken, men Olivia Wilde er heller ikke bange for, i sin instruktørdebut, at forbinde det hele til virkeligheden.

Eksempelvis er Molly en ganske usympatisk person, der gradvist bliver dekonstrueret, ligesom de stereotype klassekammerater heller ikke er helt så endimensionelle, som man ledes til at tro i starten. Portrætteringen af Amys homoseksualitet er ligeledes smagfuldt og elegant præsenteret, på forholdsvis seriøs vis, i stedet for at gøre alt der kan gøre lidt ondt, til en joke, af frygt for at publikum skal føle sig utilpas.

Booksmart er en fremragende coming-of-age film. Man kan godt se, at det er en kvinde, der styrer dirigentstokken, for selvom mange af elementerne er klichefyldte, bliver de frygtløst præsenteret på både komisk og dramatisk vis, med fokus på at ingen skal blive tingsliggjort. De to kvindelige hovedroller spiller deres karakterer til perfektion, og det er en god helhedsoplevelse. Den kommer ikke helt i mål med at være en ny banebrydende ungdomsfilm, for afslutningen er ganske enkelt for belejlig og lettere patetisk, til at fastholde resten af filmens mesterlige beskrivelse af ungdomslivet, men se den bør du i hvert fald.

  • Release Date: 6/20/2019
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.