Buñuel i skildpaddernes labyrint

Kategori Biografen af - oktober 10, 2019
Buñuel i skildpaddernes labyrint

En fremragende menneskelig historie

I Buñuel i skildpaddernes labyrint rejser vi tilbage til, 1930’ernes Paris. Her møder vi instruktøren Luis Buñuel, der efter udgivelsen af det nu klassiske surrealistiske hovedværk, Guldalderen, er ved at gå bankerot, fordi ingen vil finansiere hans næste projekt. End ikke hans samarbejdspartner Salvador Dalí, er til nogen stor hjælp.

Et lykketræf, som man næsten ikke skulle tro faktisk fandt sted, vender dog op og ned på det hele. For da Buñuels ven Ramón vinder lotteriet, er der pludselig penge til den næste film, som skal vise sig at være en dokumentar om en af de fattigste og fjerneste egne af Spanien, Las Hurdes.

Udnytter filmmediet til fulde
Selvom det hovedsageligt er en tegnefilm, skal man ikke tro, at den er henvendt til børn. Der er en grundlæggende sørgmodighed over begivenhederne i filmen, som i ægte surrealistisk stil, lader til at være drevet af en naturlig intuition, i stedet for en klar fortællestruktur. Den animerede udgave, af denne sande historie, bliver derfor også krydret med rigtige optagelser fra Buñuels dokumentar, og det underbygger filmens sjælfulde stemning, som præger optagelserne.

Det er ikke just noget hyggeligt sted Buñuel og co. er taget hen, for de fleste er så fattige, at de end ikke har råd til simpel livgivende medicin. Så det giver stof til eftertanker, når vi gennem Buñuels observationer, selv må stå handlingslammet hen, mens menneskerne i Las Hurdes forsøger at få livet til at hænge sammen.

Meget passende er det også, at der er flere surrealistiske drømmesekvenser, der giver os et indblik i Buñuels indre dæmoner, der som den eneste rettesnor driver ham under optagelserne af dokumentaren.

Buñuel i skildpaddernes labyrint er en veludført animationsfilm. Den fortæller en meget menneskelig historie om håb og drømme, som vi sjældent ser bearbejdet på så kreativ vis. Filmen spilder ikke din tid og udnytter filmmediet til fulde, så det er meget nemt at anbefale den, til folk der er oprigtigt interesseret i filmmediet, eller gerne vil vide mere om Buñuels surrealisme.

  • Release Date: 10/10/2019
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.