Childhood | CPH:DOX

Kategori CPH DOX af - marts 18, 2017
Childhood | CPH:DOX

Childhood er en sanselig og intim dokumentar om børnenes liv, i en børnehave hvor børn får lov at være børn, i en verden omgivet af natur, kærlighed og kreativitet. Margreth Olin følger bag sit kamera de ældste børn i børnehaven året inden skolestart.

Barndom uden test
Olin har gjort et fantastisk stykke arbejde med at skabe et lille indblik i børnenes helt egen verden. Her er fokus på naturen, kreativiteten, opdagelser og ikke mindst skabelsen af sociale relationer og en følelse af selvtillid og selvværd. Uden et overdøvende lydspor henover de unikke klip af små øjeblikke giver hun således seeren en fuldstændig ren og intim oplevelse. Her er intet behov for analyser og fortolkninger af diverse eksperter og psykologer. Ej heller er der behov for diagnoser eller forklaringer. Og netop denne rene og umiddelbare tilgang til disse børns levede liv, igennem de små øjeblikke, gør Olins ”Childhood” til en fantastisk oplevelse. For det er nemlig en film, som man ikke bare ser, men oplever igennem lyd, billeder og følelser, hvilket forstærkes af at der ikke er en masse baggrundsmusik, som hiver en ud af scenerne.

Samtidig mener jeg også, at Olins film på mange måder er ekstra vigtig i en tid, hvor vi, især i Danmark, bekymrer os alt for meget om at gøre det godt nok, nå de rigtige mål, få den rigtige karakter osv. at vi helt glemmer, hvad det egentlig handler om; nemlig at leve og opleve den verden vi lever i, og de mennesker vi er omgivet af.

Et rigtigt liv
Jeg håber, at en film som denne kan vække noget i os voksne, og huske os på at 12-taller, test og sprogscreeninger egentlig er helt unødvendige, fordi det hele kommer af sig selv, hvis bare man får lov at vokse og opleve sin verden uden filter.

På vidunderligvis formår Olin at få dette børnehaveliv fyldt med oplevelser og væren i verden skildret på en måde så simpel, at hun ikke ødelægger de fantastiske små øjeblikke, som faktisk er barnets skabelse af dets selv. Og det er jo fuldstændigt ubeskriveligt at være en del af – og utrolig rørende.

Jeg fældede i hvert fald flere tårer i en form for lykkerus over, hvor fantastiske børn er, og derfor får Margreth Olins Childhood også seks velfortjente stjerner. Det er ikke alle, der formår at holde fingrene væk og lade fortællingerne strømme igennem børnene i stedet for igennem lydspor og fortolkende og forklarende eksperter. Olin har virkelig en respekt og en kærlighed for børnene, og det kommer helt klart til udtryk igennem filmens enkle og klare udtryk. Meget smukt at opleve.

Gid alle pædagoger, ledere og ansatte på området, samt politikere og eksperter ser denne film og vender sig væk fra pisa-test og andre forfærdelige påfund.

Jeg har ikke umiddelbart en baggrund indenfor film, men har altid elsket at se film og leve mig ind i verdener, som ikke er mine egne. Især elsker jeg film, som skildrer skæve eksistenser, sort humor, dystre landskaber og politiske undertoner.
Kommentarer er lukket.