Danske kunstbiografer danner forening

Kategori Pressemeddelelser af - februar 01, 2016

Året er efterhånden kommet godt i gang, og 2016 kommer allerede til at være et mindeværdigt år, da Danmarks kunstbiografer har dannet deres egen forening, for på den måde at kunne tale med en større stemme og sørge for, at de små film kan opleves over hele landet.

En ny forening skal sikre, at Danmarks kunstbiografer taler med én stemme, når politikere og andre beslutningstagere skal råbes op.
Aldrig før havde de siddet i samme lokale samtidig. Men det var, hvad der skete, da landets kunstbiografer – også kaldet art cinemas – kom under pres, da en ny filmlov fra 1. januar 2015 stillede nye krav til biografernes drift. ”Med de nuværende krav frygter vi at der i fremtiden kun vil være publikum i hovedstaden og måske Aarhus, der vil få mulighed for at se og opleve den store diversitet i filmkunst fra bl.a. ikke amerikanske lande.”

”Det vil vi gøre alt for at undgå, og derfor går vi nu sammen om at tale kunstbiografernes sag,” siger Line Daugbjerg Christensen, der sammen med Ditte Daugbjerg Christensen driver Øst for Paradis i Aarhus.

Ifølge hende er det i kunstbiografernes interesse, at der stilles krav til de film, der vises. ”Det giver os et klart brand, så publikum ved, hvad vi står for, og hvilke film de kan forvente at finde i kunstbiograferne.”

Publikumssucceser giver problemer
Kunstbiograferne støttes økonomisk af Det Danske Filminstitut. Modydelsen fra biografernes side er, at to tredjedele af de film, de viser, er i kategorien kunstfilm – eller såkaldte smalle film – fra andre lande end USA og Danmark.

Det er der ifølge Line ikke noget nyt i. Det nye fra 2015 er, at også to tredjedele af kunstbiografernes indtægter skal komme fra kunstfilm. Biograferne får dermed problemer, hvis amerikanske og danske artfilm er for store succeser. Line giver et eksempel: ”Den danske film ”Stille hjerte”, som de fleste kunstbiografer havde på plakaten i 2015, kunne således risikere at forringe kunstbiografernes muligheder, fordi vi for hver solgte 10 billetter til den film, skulle sikre, at 20 købte billet til eksempelvis den polske film ”Ida”. Det ville betyde at vi skulle afvise folk til ”Stille Hjerte” eller tage filmen af programmet netop når den gik allerbedst. Det vil vi ikke – og det kan heller aldrig have været intentionen med reglerne.”

”Smalle film” i hele landet
For art-biografer i provinsen er det, ifølge Ditte Daugbjerg Christensen netop indtægterne fra bredere film som ”Stille Hjerte” og især filmene i Biografklub Danmark, der sikrer, at kunstbiograferne i provinsen overhovedet kan vise smalle film, der ikke altid løber rundt økonomisk. ”Hvis vi ikke må sælge, hvad vi kan på de lidt bredere artfilm for at få en bare nogenlunde økonomi – også mere end en tredjedel af vores indtægter – må vi vinke farvel til en lang række smalle film, der så ikke er råd til at vise.” Det er en ond cirkel, der i værste fald kan blive dødsstødet for kunstbiograferne rundt i landet..

I den mindste af kunstbiograferne, Nicolai Biograf i Kolding, skønner daglig leder Mette Balsby, at det ikke mindst er filmene i Biografklub Danmark, der sikrer deres økonomi. ”Vi er en lille spiller, hvad angår Biografklub Danmark-filmene, men de sikrer os den synlighed og volumen, som baner vejen for de mange smalle film. Faktisk ville omkring 75 procent af Nicolai Biografs årlige filmtitler ikke komme til Sydjylland, hvis vi ikke var her. Så hvad kunstfilmene angår, har vi et stort opland.

Alle bakker op
De otte nuværende kunstbiografer er fordelt med fire på Sjælland, én på Fyn og tre i Jylland. Men de er vidt forskellige. Vester Vov Vov i København, har andre problemstillinger end de mindre i provinsen, men direktør Torben Wolsgaard bakker op om den ny forening. ”Vi har de samme holdninger til mangfoldighed på biograflærredet – også geografisk i Danmark. Derfor er vi med, siger han.” Men han fortæller også at biograferne er meget forskellige, f.eks. er støtte fra Københavns kommune meget vigtigere for Vester Vov Vov og Gloria end hvorvidt de kan vise en film som er med i Biografklub Danmark, men som Torben Wolsgaard understreger. ”Det er netop diversiteten der bør fremhæves her. Både for publikum og for den samlede filmbranchens skyld”.

FAKTA:
Det Danske Filminstitut har godkendt otte biografer som kunstbiografer eller ”art cinemas”.
Navn                                    By                  antal sæder /sale:
Biffen                                  Aalborg          194 pladser, 3 sale
Café Biografen                     Odense          180 pladser, 3 sale
Café Slotsbio                       Hillerød          150 pladser, 1 sal
Gloria                                  København     106 pladser, 1 sal
Nicolai Biograf & Café          Kolding           133 pladser, 2 sale
Reprise Teatret                     Holte             158 pladser, 1 sal.
Vester Vov Vov                    København     130 pladser, 2 sale
Øst for Paradis                     Aarhus            311 pladser, 7 sale

Der er i alt 60.000 biografsæder fordelt på 421 sale i de danske biografer.

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.