David Lynch – The Art Life

Kategori Biografen af - april 20, 2017
David Lynch – The Art Life

Et tankevækkende vindue ind til David Lynchs unge år

I dokumentaren David Lynch – The Art Life forsøger instruktøren Jon Nguyen at tegne et portræt af filmskaberen David Lynch. Gennem en række interviews danner Lynchs fortællerstemme ramme om de nye optagelser af ham i hans atelier. Filmen fokuserer særligt på hans tidlige år, fra hans opvækst i en lille amerikansk forstad til hans senere store passion for filmmediet.

Fortælleren i sit eget liv
Når man hører David Lynch fortælle om sit tidlige liv i de amerikanske forstæder, og overgangen fra den varme barndom til det deprimerende Philadelphia, hvor mørket og ondskaben opslugte alle byens beboere, er det ikke særligt svært at se, hvorfor han er endt med at lave de film, han har lavet.

Selvom han nok for det fleste, inklusiv mig selv, er mest kendt som instruktøren bag film som Blue Velvet og tv-serien Twin Peaks, så demonstrerer filmen, at han egentlig startede som maler. Det blanke lærred og en pensel i hans hånd er interessant nok der, hvor han føler sig mest tilpas, og der hvor han igen er vendt tilbage, da dokumentaristerne fulgte ham. Efterhånden som Lynch gennemgår sin ungdom kommer det også frem, at jobbet som filmskaber, kun opstod gennem uforudsete hændelser, og først relativt sent, var en del af hans tanker.

I takt med, at livets rejse tager Lynch ind i rollen som far, bliver det også mere og mere tydeligt, at han vægter alle livets små øjeblikke langt højere end de store bombastiske konfrontationer, der ellers for de fleste er toneangivende i deres liv.

Lynch synes eksempelvis, at det er meget mere interessant at snakke om hans fire år i en stald, hvor han lavede Eraserhead i filmskolen, eller da han viste sin far sit alter med insekter, end det er at nævne hans skilsmisse, eller for den sags skyld hans første datter, som han kun flyvsk nævner eller kommer i tanke om. Det kan måske tolkes som en udstilling af Lynch. Jeg ser det dog ikke som et egoistisk eller ondsindet karaktertræk, men mere end noget andet som et udtryk for, at han altid har været fascineret og betaget af mærkværdige ting i livet, og så ofte ender med at blive en smule distræt over for hans menneskelige omgivelser.

Det er ikke ligefrem et særligt glamourøst billede, der bliver tegnet af Lynch, men det er et troværdigt portræt. Det er et portræt af et menneske, hvis verdensbillede er atypisk og sært, men som rummer en enorm kærlighed og en blid sjæl, der altid tænker det bedste om andre mennesker. Han er måske til tider en kende for distræt, og lægger tydeligvis ikke altid mærke til, hvad der foregår omkring ham, men det er ikke fordi han er selvoptaget eller ikke holder af andre, men bare fordi han altid er besat af en eller anden ny finurlighed hele tiden. Dokumentaren er nok ikke for alle, men hvis man allerede har stiftet bekendtskab med et eller flere af Lynchs værker, så vil man helt sikkert værdsætte rejsen ind i mandens psyke.

  • Release Date: 4/20/2017
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.