De Standhaftige

Kategori Biografen af - april 07, 2016
De Standhaftige

Anderledes og gennemført romantisk drama, men med en amputeret historie.

4stars

I De Standhaftige følger vi soldaten Thomas (Mikkel Boe Følsgaard), der mister begge ben, da han er i Afghanistan. Krigen fortsætter dog der hjemme, og i sin sorg skubber han sine nærmeste relationer væk. Han er dog fast besluttet på at genoptræne sig og vende tilbage til Afghanistan, og i den forbindelse møder han balletdanseren Sofie (Cecilie Lassen), der dagligt besøger træningscenteret for at se sin faster. De kunne ikke stammer fra to mere adskilte verdener, men de danner alligevel et tæt bånd med hinanden.

Cecilie Lassen er en åbenbaring.
Selvom fronterne er noget trukket op, og det flere gange bliver understreget, at de to hovedkarakterer er meget forskellige, er det stadig en forholdsvis ligetil kærlighedshistorie om to mennesker, der møder og finder hinanden. Det betyder, at vi tilbringer mere end blot et par scener i selskab med Thomas og Sofie, og hvis ikke de har nogen kemi, så kan det være fuldstændig ligegyldigt, hvor anderledes konceptet for historien er – og heldigvis fungerer de rigtig godt sammen.

Mikkel Boe Følsgaard bevæger sig elegant væk fra ”pretty-boy” personaen, som han ofte bliver pålagt, og er drønhamrende naturlig som den vingeskudt og kvæstet soldat. Af en eller anden årsag, fremstår han mere klar i spyttet end nogensinde før, og rollen er som skabt til ham. Han får for alvor vist flere kompromisløse sider af sig selv, midt i alt dette, der trods alt er bundet sammen af en romance.

Endnu mere pragtfuld er Cecilie Lassen, der som tidligere balletdanserinde med alskinds naturlighed legemliggører en danser. Hun magter også selve skuespillet, og overstråler til tider Følsgaard med hendes betagende ekspressive mimik og kropssprog.

Disse eksempler på formidabel casting er dog ikke ekskluderet til vores hovedroller, men er om noget filmens største gennemgående præstation. Alle personerne er perfekt castet, og selvom der ikke er nogen landskendte stjerner med som Nikolaj Lie Kaas eller Mads Mikkelsen, så spiller alle overordentlig overbevisende.

Amputeret historie.
Fundamentet er altså støbt for det helt perfekte romantiske drama, men alligevel er det historien, der sætter en stopper for en film, der kunne have været noget helt særligt.

For på trods af gode idéer og det interessante koncept, så er historien noget så forudsigelig. Fortællingen er så forudsigelig, at flere scener simpelthen springes over, med den underligende begrundelse, at vi godt ved, hvad der er sket mellem scenerne. Det er frækt og vovet, men det gør det ikke mindre klichefyldt, at man henviser til klicheer i stedet for direkte at gør brug af dem. Intet sted er det mere tydeligt, end i tredje akt, hvor det grandiose drama effektivt pustes op, for derefter at forløses off-screen.

Der kan være flere årsager til dette, budgettet og/eller tidspres, men der er ingen tvivl om, at det helt klart er filmens største problem.

De Standhaftige er på mange måder et virkelig godt romantisk drama. Der er en god kemi mellem de to hovedpersoner, filmen formår at skifte mellem det sure og det søde på behændig vis og er både dramatisk og romantisk, uden det på noget tidspunkt virker tonedøvt. Desværre er historien noget rodet, og af årsager som man kun kan gætte på, føles det som om, der mangler dele af filmen.

Det ændrer dog ikke ved hovedindtrykket, af et kærlighedsdrama med karakterer man er investeret i, og mennesker, der aldrig virker castet, men er som skabt til deres roller. Alene det, hiver filmen op over mange andre, og gør den værd at se.

  • Release Date: 4/7/2016
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.