Den danske pige

Kategori Biografen af - februar 04, 2016
Den danske pige

Filmen vil gerne fortælle om det autentiske menneske, men når aldrig der hen.

2stars

Den danske pige er den helt fantastiske historie om den første transkønnet person i verden, og det er noget af et scoop, at denne person var danske Einar Wagener. Einar levede i København i 1920’erne sammen med sin kone Gerda, og havde et fornemt liv som en anerkendt og succesfuld maler. Det viste sig dog, at han ikke var så lykkelig alligevel, og hele sit liv havde følt sig fanget i sin egen krop. Så på trods af, at 1920’erne var en helt anden og meget mere konservativ tidsalder var han alligevel den første, der havde modet til at foretage en kønsskifte operation.

Det er en enestående fortælling om modet til at være sig selv uanset, hvad alle andre siger – eller det er i hvert fald, hvad filmen gerne vil handle om, men af flere forskellige årsager aldrig komme til at beskæftige sig med.

Teaterstykke.
For en af de første af en lang række af besynderlige valg er, at filmens fokus slet ikke er på hverken Einars transformation fra mand til kvinde og hvad, der ligger til grund for denne drastiske beslutning, eller for den sags skyld om, hvor stor en bedrift det var i forhold til hans samtid. I stedet er det et ægteskabsdrama, hvor den egentlige hovedperson er Einars kone Gerda.

Gerda er skam en interessant karakter, da hun tydeligvis også har haft sit at tumle med, da hendes man pludselig ikke længere ville være det, og dette kommer tydeligt til udtryk i hendes egne malerier. Det ændrer dog ikke ved, at det er Einars rejse, der er den meste ekstraordinære, så på samme måde som forrige års Teorien om alting var en forspildt chance for at udforske mennesket Stephen Hawking, så er det også tilfældet her.

Situationen bliver heller ikke bedre af, at hele filmen føles som et teaterstykke. Alle skuespillerne overartikulerer, og overspiller helt vildt. Eddie Redmayne gør det bedste han kan for at få Einar til at virke interessant, men fordi han er skrevet som en så egoistisk og selvoptaget person, ender hans endeløse smil og besættes af kvindelige former som at være mere foruroligende end forståelig.

Det hjælper heller ikke, at alle taler med en mærkværdig britisk overklasse accent samt, at der ikke er så meget som en eneste dansker at finde, selvom de dog har optaget dele af filmen ude ved Nyhavn. Alt dette er med til at skabe en overraskende utroværdig film, til trods for, at det ellers skulle være en hyldest til det autentiske menneske.

Den danske pige er måske ikke ligefrem min kop te. Personlig oplever jeg ikke, at meget lykkes i filmen og finder de forskellige narrative valg undervejs underlige og usammenhængende. Men på trods af alt dette, ved jeg, at der findes masser af folk, som kan spejle sig i karakterne og som havde den diametralt modsatte oplevelse, og derfor får filmen en lidt højere karakter.

  • Release Date: 2/4/2016
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.