Dengang i maj

Kategori Biografen af - april 06, 2017
Dengang i maj

En historie, der er blevet fortalt lidt for mange gange

I starten af Christian Carions Dengang i Maj befinder vi os i Tyskland før 2. Verdenskrig. Max og hans far, Hans, sidder og hygger i køkkenet, da hjemmetelefonen ringer. Hans lytter intenst til telefonen, der ringer, men tager ikke røret. Næste gang vi møder Max og Hans, løber de igennem en mørk skov, og næste gang igen går de på en mark udenfor en lille landsby i Frankrig.

Men de tos rejse ender ikke her, for Hans’ og Max’ veje skilles, og samtidig kommer 2. Verdenskrig for alvor til Frankrig.

Carion skildrer ud fra beretninger fra bl.a. hans mor, hvordan flere millioner franskmænd under 2. Verdenskrig måtte flygte fra hus og hjem, for ikke at havne i krydsilden mellem De Allierede og tyskerne.

På den måde rammer Carion meget godt ind i et emne, som bestemt er aktuelt i dag – og som på mange måder sætter de sidste års opildnede flygtningedebatter i relief. Franskmændene har altså selv oplevet på egen krop eller i al fald på eget land, at være internt fordrevne.

Et hæderligt budskab
Dengang i Maj
en fin film uden at være så meget andet end det. Det gør også at jeg hverken blev rystet eller begejstret, da jeg så den, fordi den minder uhyggeligt meget om alle de mange andre film om 2. Verdenskrig. De er alle sammen vigtige, og nogen af dem er ligefrem fremragende, men det kan man altså desværre ikke sige her. Jeg vil mene, at Dengang i Maj er en film, som man kan se søndag aften i de trygge omgivelser af ens egen stue. Det gør den hverken dårligere eller bedre, hvilket jeg synes er ærgerligt, fordi skuespillerne faktisk er rigtig dygtige og gør et hæderligt stykke arbejde. Det samme kan siges om selve fortællingen, som er både rørende og spændene, og som viser et lidt andet perspektiv af krigen. Men der er bare desværre virkelig lidt, som adskiller måden hvorpå man oplever den, fra alle de andre krigsdramaer. Det er synd.

Dengang i Maj får af mig fire stjerner, fordi det er en helt fin film med dygtige skuespillere og en god historie. Hverken mere eller mindre.

  • Release Date: 4/6/2017
Jeg har ikke umiddelbart en baggrund indenfor film, men har altid elsket at se film og leve mig ind i verdener, som ikke er mine egne. Især elsker jeg film, som skildrer skæve eksistenser, sort humor, dystre landskaber og politiske undertoner.
Kommentarer er lukket.