Dyrene i Hakkebakkeskoven

Kategori Teater af - marts 28, 2024
Dyrene i Hakkebakkeskoven

Familieteater baseret på Thorbjørn Egners klassiske historie

Hvis du ikke var så lille, var du helt sikkert blevet til noget stort
Når det kommer til børnelitteratur, kommer man ikke udenom Thorbjørn Egner. Vi er alle sammen vokset op med Folk og røvere i Kardemomme by, Karius og Baktus og Dyrene i Hakkebakkeskoven. Sidstnævnte er i denne omgang blevet geniscenesat af Pelle Koppel, som også er teaterdirektør på Teater-V i Valby.

Lige nu spiller forestillingen i Glassalen i Tivoli, men opsætningen tager efterfølgende på en mindre turne senere på året, og hvis du leder efter underholdning til de små, som ikke kun er tomme kalorier samtidig med, at forståelsen for de helt små og deres behov er sat forrest, ja, så hold øje med, hvornår forestillingen kommer forbi jer.

Bagermester Harepus, Bamsefar, Mikkel Ræv, Klatremus og alle de andre fra Hakkebakkeskoven står klar til at fortælle om, hvordan vi alle sammen kan finde ud af at leve sammen, uden at de store tryner de små, for det er som Morten Skovmus siger: ”Så kunne de store hjælpe de små, og de små kunne hjælpe de store, for der er så meget de små kan.”

I det her tilfælde kan de små blive begejstrede. Publikumsdeltagelsen, som er en stor del af forestillingen, var enorm. Der blev råbt som gjaldt det livet, og efter vi alle sammen har kippet med flaget, mens vi synger hip hurra for bamsefar, er der ikke nogen, der længere er bange for Mikkel Ræv. Skuespillerne kommer ud i salen og hilser på, som deres karakterer, og henrykkelsen malet i de små ansigter er mere værd end stående klapsalver. Større ros findes ikke, når det kommer til scenekunst for børn.

Det er ikke nogen rævekage
I pausen overhørte jeg et forældrepar tale om, at de ikke brød sig om, at forestillingen forsøgte at fortælle, at man skal spise vegetarisk, og at kød er dårligt. Det var en unødvendig indoktrinering af børnene, som de ikke havde købt billet til.

Jeg er helt med på, at vi lever i en tid, hvor vi alle sammen føler, at vi skal passe mere på overfor den information og kommunikation vi modtager. Men i dette tilfælde er der altså tale om et forfatterskab fra 1953, der bruger spørgsmålet som en del af fremdriften i sin fortælling, og selv om dyrene kan og skal repræsentere diverse typer af mennesker, og historien bryder med naturens love, så er der ingen, der prøver at gøre dine børn til vegetarer.

Der er i overført betydning tale om menneskerettigheder, og det kan vi aldrig tale for lidt om.

Med en teske ægte peber og et lille drys kanel
Det er efterhånden en del år siden, at Pelle Koppel første gang lavede opsætningen af Dyrene i Hakkebakkeskoven, men den er ikke blevet mindre aktuel med tiden, og børnene, som er det vigtigste i den her forbindelse, virker ikke til, at tiden er ved at løbe fra den gamle og ellers til tider meget naive historie.

De medvirkende formår at spille til børnene, så de mødes i øjenhøjde og scenografien, masker og kostumer er en kæmpe hyldest til Thorbjørn Egners streg og illustrationer.

Sangene lever videre fra generation til generation, og det er i al sin enkelthed vildt hyggeligt at sidde her nu og nynne om, hvordan man bager peberkager.


Dyrene i Hakkebakkeskoven spiller fra 23. marts til 30. marts 2024. Tager efterfølgende på turne.
Glassalen i Tivoli. Varigheden er ca. 2. timer Inkl. pause. Anbefales fra 5 år.


Medvirkende: Alexander Krumhausen, Sune Kofoed, Asbjørn Agger, Christian Bergman, Margit Watt-Boolsen, Linda Elvia og Rune Antonio Bro. Manuskript: Thorbjørn Egner. Musik og sange: Christian Hartmann og Thorbjørn Egner. Oversættelse: Halfdan Rasmussen. Instruktion og bearbejdelse: Pelle Koppel.

Skrevet af
Bo Dalum, far til film og tv som klipper. Romanforfatter med tendens til armsvingende udbrud af protestdigte, iført usynlig retfærdighedsuniform med dinglende sildesalat optjent på baggrund af evig undren over menneskers opførsel.
Kommentarer er lukket.