Elementært

Kategori Biografen af - juli 06, 2023
Elementært

De fire elementer Ild, Vand, Jord og Luft lever sammen

Elementært min kære Watson
Hvilken børnefamilie har ikke et Disney+ abonnement? Så det helt store spørgsmål er, hvor mange tager turen i mørket for at betale for en film, der kommer (gratis) lige om lidt på en platform, der i forvejen betales for. Disney har med stor sandsynlighed slukket for magien og reduceret deres produkt til noget, der kan køre i baggrunden, mens der laves andre ting derhjemme.

Engang var en premiere fra Pixar et højdepunkt. Hvad havde de nu fundet på, og hvor langt havde de presset teknologien.

Måske netop fordi Disney godt selv er klar over den selvforskyldte situation og manglen på John Lasetter og hans unikke evne til at gøre en arbejdsplads til en legeplads, som er veldokumenteret i The Pixar Story fra 2007, har de sat Peter Sohn i instruktørstolen. En mand, der har været med på den kreative front, på mesterværker som Find Nemo, Ratatouille og Wall-E. Drengen Robert fra filmen UP, er tegnet ud fra Peter Sohns udseende og som om alt dette ikke var nok, instruerede han Den gode dinosauer i 2015.

© Pixar

Kom nu til sagen
Hvorfor skriver jeg så meget om alt andet end filmen Elementært? Det gør jeg, fordi Disney har bedt os om ikke at spoile noget, hvilket jeg heller ikke kunne drømme om at gøre, men historien er så ligeud og forudsigelig, at det er svært at skrive noget som helst uden at have fortalt det hele.

Disney skriver selv.

Elementært er en helt ny original biograffilm fra Disney og Pixar, der foregår i Element City, hvor Ild-, Vand-, Jord- og Luft-beboere lever sammen. Filmen følger Ilena, en fyrrig ung kvinde, hvis venskab med den livsglade og rørstrømske vand-fyr, Evan, udfordrer hendes tankegang om, hvordan livet bør leves. Måske kan modsætninger alligevel mødes?

Så med Disneys egne ord har jeg nu viderefortalt, hvad filmen handler om. Der er ikke så meget mere. Endnu engang kaster Pixar sig over de helt store problematikker og eksistentielle spørgsmål.

Det er prisværdigt og modigt at fortælle og tale om kulturracisme og etniskdiskriminering forklædt som en Romeo & Juliet fortælling for børn. Det er måske ikke dybt, men det er godt fortalt, og med lidt held siver det ind under huden på det tiltænkte publikum og deres forældre og bliver en del af deres fremtidige livssyn.

© Pixar

Men er det ikke den der, du ved nok
Elementært føles på mange måder som lidt af Inderst inde, lidt af Zootropolis, lidt af dit og lidt af dat og vupti, så har du endnu en Disney-film i en gryderet, der efterhånden smager ens, selv om den måske ikke ligner den, du spiste sidst. Det virker måske dybt og eftertænksomt i minutterne efter, men i morgen er den desværre glemt. Pixar har brug for, ikke bare at finde sig selv, men genopfinde sig selv, hvis ilden ikke skal drukne.

© Pixar

Skrevet af
Bo Dalum, far til film og tv som klipper. Romanforfatter med tendens til armsvingende udbrud af protestdigte, iført usynlig retfærdighedsuniform med dinglende sildesalat optjent på baggrund af evig undren over menneskers opførsel.
Kommentarer er lukket.