Er trailers for lange?

Kategori Kommentar af - marts 01, 2015
Er trailers for lange?

Trailers er noget, vi alle er bekendte med. Hvad end vi kan lide film eller ej, så er vi alle på et eller andet tidspunkt blevet udsat for trailers. En trailers hovedformål er at fange og pirre vores interesse, så vi får lyst til at se den pågældende film.

Det kan måske komme som en overraskelse, at de amerikanske biografer tidligere foreslog at reducere den maksimale længde af en trailer fra standarden på 2:30 minutter til 2:00 minutter. Man kan så spørge sig selv, hvorfor biografen dog vil mindske reklametiden for de film, som folk forhåbentlig skal ind og se i biografen. Svaret er, at biograferne mener, at trailers simpelthen afslører for meget af de film, de i udgangspunktet blot skulle præsentere.

Det er ikke noget nyt fænomen, at trailers røber for meget. Det er en tendens, der har stået på længere tid og kun er blevet mere åbenlys henover de seneste 10 år. Hvis man tager et kig på en trailer fra den første Superman-film fra 1978 og kigger på Man of steels traileren, så er mængden af plot, der afdækkes, markant større i dag. Se begge trailers forneden.

Men hvorfor afslører trailers så meget. Er folk blevet for tungnemme eller afskrækket for at se film, der overrasker dem, og er det egentlig ikke ødelæggende for oplevelsen, hvis man ved for meget om den film, man skal se?

Noget kunne i hvert fald tyde på, at folk har et behov for at vide en masse om de film, som de skal ind og se. Flere af de mennesker i min omgangskreds, der ikke er store filmfanatikere, ønsker ikke at blive for overrasket, når de skal ind og se en film, mens de, der faktisk interesserer sig for filmmediet gerne vil lade sig overraske. Noget kunne altså tyde på, at det er et meget polariserende emne, når det kommer til spørgsmålet om trailers. De Amerikanske biografer foretrækker i hvert fald, at folk ved så lidt som muligt om en film inden de skal se den.

Personligt foretrækker jeg at undlade og se trailers. Det ikke mindst fordi, at jeg ikke vil have ødelagt den visuelle oplevelse, ved at huske klip fra traileren, men også fordi man i en digital tidsalder, alligevel kan finde alt, hvad man søger gennem internettet.

Man hvad synes du? Er det i orden, at trailers fortæller en stor del af filmens plot eller foretrækker i, at trailers blot skal pirre ens interesse, eller er hele denne debat, der har eksisteret i flere år fjollet, fordi man alligevel kan finde ud af alt på internettet?

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=q-v1RyLNWU8]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=T6DJcgm3wNY]

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.

1 kommentar on "Er trailers for lange?"

  • Mie Tomzak

    Nej, det er ikke en fjollet debat! Trailers ER for lange – det er horribelt! Jeg vil langt hellere gå ind til en filmoplevelse med en “ren tavle”. Men skal man endelig se en trailer, så foretrækker jeg dem pirrende, tangerende til teasere, UDEN at få afsløret hele plottet. En restaurant kaster vel heller ikke alle ingredienser i hovedet på dig, for at få dig til at smage den færdige ret?