Everest

Kategori Biografen af - september 17, 2015
Everest

Det kan godt være at filmen er fuld at uforløst potentiale, men oplevelsen bliver hængende i kroppen, længe efter man har forladt biografen.

4stars

Filmen tager udgangspunkt i en katastrofal hændelse fra 1996, da en flok lalleglade amatører ville bestige Mount Everest. Uden at sige for meget så er det en dramatisk historie fuld af – på papiret – meget mindeværdige skikkelser.

Der er postbuddet, der vil bestige bjerget for at være inspiration for almindelige mennesker, texaneren, der flygter fra sit daglige liv og ikke mindst den godhjertede leder, der endda bliver far når han kommer hjem. Tilsæt så, at de også spilles af en lang række kendte og talentfulde skuespillere fra Jake Gyllenhaal til Kiera Knightley, og så skulle man tro, at menneskerne i hvert fald var til at huske, men nej. De ender alle alligevel med at være meget stereotype og lettere ligegyldige, fordi det hele i virkeligheden handler om bjerget, Everest.

Fuld af betagende billeder.
Det er i den dramatiske skildring af naturens kræfter, at det virkelig er medrivende, og med al tydelighed viser, hvor små vi mennesker egentlig er. Det er til tider både smukt og betagende, når man rejser op gennem det billedskønne landskab, men når vinden tager til oppe på bjergtoppen er det noget af det mest frygtindgydende i verden, og det er netop det Everest gør så godt. Vi bliver taget med på en rejse, der starter som et eventyr, men slutter som et mareridt, og på linje med Gravity, så er det filmiske håndværk så fantastiske gribende, at man fuldstændig ignorer de åbenlyse mangler i historien.

For det er meget nemt efterfølgende at pille filmen fra hinanden, særligt karaktererne er meget flade og tæt på det karikerede, mens historiens manglende morale er tæt på at udviske filmens eksistensgrundlang, men man kan ikke røre ved, at det er et stykke fænomenalt filmhåndværk, der vil efterlade folk med en unaturlig frygt for højder og vindens brise.

Everest er en af den slags film man skal se på det store lærred, ikke fordi det nødvendigvis er en stor film, men fordi det er en stor oplevelse. Filmen er fuld af flotte helikopter-panoreringer henover Himalaya bjergkæden, og flotte billeder af landskabet, som man bare bliver betaget af samtidig med, at den også viser naturen fra dens gruvækkende side.

Så har man mod på at opleve den menneskelige hybris, så er Everest et effektfuldt bud.

  • Release Date: 9/17/2015
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.