Fahrenheit 11/9

Kategori Biografen af - november 22, 2018
Fahrenheit 11/9

Michael Moore som vi kender ham

Moore er endnu engang tilbage med en patosdrevet og emotionelt manipulerende dokumentar. De fleste kender nok Moore fra hans Guldpalmevinder Fahrenheit 9/11, der virkelig udstillede den daværende præsident George W. Bush og de forfærdelige ting regeringen gjorde, som direkte konsekvens af terrorangrebet på World Trade Center.

Denne gang handler det dog ikke om krigen i Afghanistan, men er, som titlen hentyder til, nærmere en opfølgning på, hvor USA befinder sig i dag, og hvad befolkningen kan og skal gøre, for at undgå, at hele landet kollapser i den nærmeste fremtid.

I sine følelsers vold
Som dansker er det altid lidt for meget af det gode, når Michael Moore skamløst sammenkæder manipulerede optagelser og bombastisk underlægningsmusik i et forsøg på at sælger sit budskab. Det er efterhånden 20 år siden han slog igennem med Bowling for Columbine, og det er ikke blevet mindre irriterende med tiden, at han i sine dokumentarer, føler sig nødsaget til at skære tingene ud i pap, til en sådan grad, at det faktisk virker en kende nedladende overfor publikum. Vi er ikke komplette idioter – i hvert fald her i Europa – der ikke kan forstå sammenhænge, hvis ikke det forklaret gennemgående. Det er måske nødvendigt for et amerikansk publikum, men det klinger noget hult, når man befinder sig uden for USA’s grænser.

Når det så er sagt, så formår Moore stadig at ramme den amerikanske stemning helt perfekt. Når han gennemgår, hvor ganske rædselsfuldt ”verdens bedste land” på mange måder er, bliver det gjort på en måde, der er meget tro over for, hvordan amerikanerne forstår verden. Man kan mærke indignationen og kampgejsten, der efterlader en håbefuld, selvom der ikke er meget positivt at se frem til. Udover det, er der ikke noget nyt under solen.

Fahrenheit 11/9, er så klassisk en Michael Moore dokumentar, som det overhovedet kan lade sig gøre. Den er mere følelsesladet og stemningspræget end informativ. Man bliver ikke stimuleret rent intellektuelt, men den giver et meget godt indtryk af, hvilken stemning der er i USA i dag, midt i al deres eskalerende kaos.


Fahrenheit 11/9 kører eksklusivt i Grand Teatret fra d. 22. november.

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.