Fast & Furious 7

Kategori Biografen af - april 02, 2015
Fast & Furious 7

Er du allerede fan, vil du elske filmen.

3stars

Som kom den her. Syvende skud på stammen i den benzindrevet actionserie, der bare tilsyneladende ikke vil stoppe. Det er selvfølgelig godt for folkene bag, men hvad handler filmen egentlig om?

Det ville være synd at sige der var nogen handling i Fast & Furious 7. Der er et overordnet tema om at værne om sin familie, som filmen fokuserer på i starten og slutningen, men resten af tiden bliver brugt på mærkelige narrative krumspring, hvis eneste funktion er at føre vores hold rundt på jorden. Grunden til dette skyldes ikke mindst, at action er i højsædet, men også at det, der skulle have været en storslået kærlighedshistorie imellem Vin Diesel og Michelle Rodriquez, aldrig bliver til noget, fordi de ikke har nogen kemi sammen. Det er virkelig synd, da man kan se, at folkene bag gerne har ville fortælle en historie om familie, men man mærker det først til allersidst, da filmen tager afsked med Paul Walker, der desværre gik bort under optagelserne. Det hele handler altså ikke om historien, men i stedet om bilerne og actionsekvenserne, og dem er der mange af.

Selvom fokus med tiden er flyttet længere og længere væk fra bilerne, så hænger kameraet stadig ved de flotte biler som var den en reklame. Alle bilerne har personlighed og man kan kende klar forskel på dem, men ligesom i det seneste iterationer, er fokus langsomt blevet flyttet længere og længere væk fra bilerne, og over på action- og slåskampsscener.

Den manglende nerve ødelægger skurken
Desværre mangler der nerve i spændingen. Det bliver meget hurtigt tydeligt, at vores helte er helt igennem uskadelige og overlegene de onde, hvilket først og fremmest er med til at gøre dem ekstra seje, men det hiver også al spænding ud af filmen, når man ved de kan klare alt, uden at få den mindste skramme.

Det betyder blandt andet, at Jason Statham, der ellers skulle bidrage med en truende tilstedeværelse som den store skurk, ender med at være harmløs, og så bliver han endda sat ud på et sidespor, til fordel for en anden skurk det meste af filmen. Statham som ellers altid er god til at udsende en ondsindet aura, virker aldrig i filmen frygtindgydende, og det er til trods for, at han har en virkelig fed og intimiderende intro, hvor man ser den ødelæggelse, han fører med sig. Men så snart han møder Dominic, Hoobs eller nogen af de andre helte, så virker han mærkeligt svag, og fordi Vin Diesels Dominic åbenbart ikke må komme til skade, så bliver Statham bare ikke til den formidable skurk, som vi alle ellers gik og håbede på.

Hvad værre er, at næsten alle slåskampe er elendigt sammenklippet. Man ser kun selve kontakten, men ikke bevægelse op til, og det virker ærligt talt som et forsøg på at skjule, at de fleste i rollebesætningen ikke kan slås. Dette bliver endnu mere øjensynligt, da kampscenen mellem Statham og Dwayne “The Rock” Johnson er filmet med lange indstillinger, så man faktisk kan se, hvad der sker.

En meget gammeldags facon
Noget, der dog blev tydeligt efterhånden som filmen skred frem var, at hele serien virker meget gammeldags i sin tankegang, hvilket ikke nødvendigvis er en dårlig ting. Hovedformålet er at underholde, og selvom, der ikke er meget spænding, så er der heller ikke en vinke-med-øjnene selvironi, der efterhånden er blevet kutymen for filmen, hvis plot er bare en lille smule fjollet, og det er faktisk en lille smule befriende. Det er fedt, at kunne sætte sig ned og se en film, der ikke bruger halvdelen af tiden, på at minde publikum om, at de sidder og ser en film. Så selvom, serien måske ikke er så meget henvendt til mig, så er det ikke svært at forstå, hvorfor så mange mennesker sagtens kan leve sig ind i karaktererne og universet.

Fast & Furious 7 er endnu et skud på stammen af actionfilm, med biler i centrum. Det er ikke karaktererne og deres kvaler, det er ikke det sindsoprivende plot eller den selvironiske distance det handler om. Det handler om en lang række actionsekvenser, der bliver vildere for hver film og, hvis det er ens kop te, så sidder man allerede nu og ser filmen, men for alle os andre, er det nok en film, som man hurtigt glemmer alt om, ind til den engang bliver vist på tv. 3/6

Fast & Furious 7 (
wikipedia)

3
6
stars –
“Fast & Furious 7”

Scott Schmidt (
forfatter)
2015-04-01
Biler, der kolliderer frontalt
Kulturbunkeren

  • Release Date: 4/2/2015
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.