Fat Front

Kategori Biografen af - oktober 10, 2019
Fat Front

En perfekt dokumentar

I dokumentaren Fat Front følger vi fire tykke kvinders kamp mod selvhad og samfundets bodyshaming af tykke, skæve og ”forkerte” kroppe. De vil gøre op med det gængse kropsideal: slank – og gerne med en lille strutrøv og runde bryster. Intet mere. Intet mindre.

Kvindernes slagmark er Instagram og andre digitale medier og mottoet er at ”insistere på at eksistere”.  Vi følger de store kroppe rundt på deres rejse mod kærlighed til sig selv og en eksistensberettigelse, der ikke er betinget af vægttab: ”Jeg kommer ikke til at fylde mindre lige foreløbig” som en af kvinderne poster på Instagram, og det er nok sandt.

Men Fat Front handler ikke om at skabe en forståelse for, hvorfor nogle mennesker ender fængslet i en krop omkranset af fedt – nej den handler tværtimod om, at ens krop aldrig bør være et fængsel om den er tyk eller tynd, sort eller hvid, mand eller kvinde (eller noget helt andet). Vores kroppe bør i alles tilfælde være som en ”kæreste, en rejsemakker, en veninde”, som en af kvinderne beskriver det så fint. En man vil opleve ting med, behandles ordentligt og elskes lige til det sidste – uanset størrelse. At være tyk skal ikke forstås som en modsætning til at være smuk. ”Jeg er tyk og smuk!”.

Smuk og barsk
Jeg var meget kritisk, da jeg skulle se filmen, fordi vi efterhånden er blevet mættet af den intense mediedækning af alskind kamp. Men i Fat Front åbnes op for disse super seje frontkvinders inderste kampe med dem selv og mod sig selv. For det er en on-going proces at lære at elske sig selv eller bare føle sig værdig til livet.

Især deres beskrivelser af, hvordan det føles at hade sig selv så inderligt, at man betvivler hvorvidt man har fortjent nogens kærlighed, er virkelig tankevækkende. Samtidig ser vi billeder fra børnefødselsdage, ferier, bagning i køkkenet og leg med lillebror eller lillesøster – og man kan næsten ikke lade være med at knibe en tåre over, hvor uretfærdigt det er, at disse små piger skal igennem så mange års kamp for at holde af sig selv. Ikke overraskende kommer meget af selvhadet som en reaktion på et stort fokus på mad i hjemmet – du skal spise sundt, du skal ikke spise mere nu, nu har du fået nok osv. osv.

Der bliver ikke forsøgt at forklare, hvorfor kvinderne er tykke, men hvordan et usundt selvbillede skabes og fodres af mange års helt forkert tilgang til kroppe, mad og motion – fra samfundets side. Denne vinkel har filmen formået at bevare hele vejen igennem.

Kroppene med de store bryster, numser, lår, maver og runde kinder bliver filmet fra alle vinkler og kanter. Nogle gange helt nøgne, andre gange i hverdagstøj og med trusser og morgenhår. På den måde bliver kroppen blottet helt og al mystik fjernet fra den tykke og normalt tildækkede krop.

Jeg giver Fat Front seks stjerner, fordi den virkelig går lige til stålet og gør alt, hvad den skal perfekt. Den er smuk, rørende, tankevækkende, inspirerende og spændende. Og så har den et smukt budskab: elsk dig selv – hele dig selv.

Stor respekt til the big ladies, som tør skabe fokus på emnet.

Jeg har ikke umiddelbart en baggrund indenfor film, men har altid elsket at se film og leve mig ind i verdener, som ikke er mine egne. Især elsker jeg film, som skildrer skæve eksistenser, sort humor, dystre landskaber og politiske undertoner.
Kommentarer er lukket.