Folk og røvere i Kardemomme By

Kategori Biografen af - februar 09, 2023
Folk og røvere i Kardemomme By

En film på børnenes præmisser

Børnebogen Folk og Røvere i Kardemomme By er i den grad blevet bevaret i overgangen fra bog til film. I en tid, hvor flere og flere børnefilm efterhånden er blevet helaftensfilm, er der noget forfriskende anstændigt og afmålt ved, at denne film, som er henvendt de mindste, ikke varer meget mere end 90 minutter. Det oprindelige forlæg forlanger ganske enkelt ikke en længere spilletid, for at fortælle sin historie, og i stedet for at tilføje alt muligt nyt, som egentlig ikke hører til historien, og som kun ville sænke tempoet, så har Rasmus A. Sivertsen og resten af animatorerne holdt filmen på en passende længde, og tak for det.

Der er heller ikke blevet gjort noget, for at gøre filmen mere ”voksen”. Et godt eksempel på, at den barnlige uskyld ikke er blevet forpestet af voksne, kan fx ses da tante Sofie bliver bortført. Her er der ikke tale om en kidnapning, men blot et røveri. Det er så uskyldigt som det overhovedet kan være, og det er i dette perspektiv, at hele historien bliver fortalt. På samme måde, lever Thorbjørn Egners sange også i bedste velgående.

Elegant animation
Hvad har Qvisten Animation og Copenhagen Bombay så gjort, for at retfærdiggøre eksistensen af filmen? De har udnyttet mediet og animationskunsten til at give filmen et helt særpræget udseende. En blanding mellem lerfigurer og stop-motion animation gør, at det æstetiske udtryk ender med at ligne et dukketeater. Det er enormt flot, selvom det selvfølgelig ikke kan måle sig med de overdådige amerikanske budgetter.

Derudover er der også et fantastisk godt dansk hold af stemmeskuespillere, som formår at vække de folkekære karakterer til livs. Særligt Niels Olsen gør en god figur som røveren Kasper, og får den slemme leder af røverbanden til at fremstå ganske elskværdig.

Folk og Røvere i Kardemomme By, er en film for de mindste i familien. Alt er designet og henvendt til dem, lige fra det taktile animationsdesign, den ufarlige stemning og den korte spilletid. Thorbjørn Egners børnebog må efterhånden være en klassiker, så derfor ved de fleste forældrene nok godt på forhånd, om det her er en film for dem. Der er virkelig blevet gjort meget for at værne om ånden i det oprindelige forlæg, som stadig rummer masser af visdom, der er værd at give videre til de mindste.

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.