Gagarine

Kategori Biografen af - oktober 21, 2021
Gagarine

Magisk realisme helt nede på jorden

Gagarine er en meget flot og poetisk film. Filmen har et plot, som helt lavpraktisk handler om nogle unge mennesker, som bor i det franske boligkompleks gagarine, der i 2019 blev dømt til nedrivning.

Mere overordnet, handler filmen dog om selve dette boligkompleks, der blev bygget i starten af 1960’erne af en kommunistisk ledet kommune i Frankrig, som symbolet på kommunismens storhed. Derfor blev den også opkaldt efter den sovjetiske kosmonaut Yuri Gagarin. Men efterhånden som arbejderne rejste væk, begyndte beboerne at skifte karakter, indtil det med tiden endte som en ghetto fuld af flygtninge fra fattige land.

En hyldest til boligblokken
Derfor er det nok ikke helt tilfældigt, at den 16-årige Yuri, som vi følger i filmen, drømmer om at blive astronaut, og efter komplekset er blevet tømt for beboere, omdanner han bygningen til sit eget private rumskib, hvori han bor og kan udleve sine drømme.

Ligesom den unge Yuri tager på en metaforisk dannelsesrejse gennem film, så udvikler filmsproget sig også i samme ombæring. Det hele starter meget nede på jorden, med et nærmest dokumentarisk portræt af de mennesker, der bor i bygningen, hvor det ikke ligefrem er rigdom, som præger deres hverdag. Men efterhånden som filmen skrider frem, og den nært forestående nedrivning rykker nærmere, begiver filmen sig også mere og mere ind i magisk realisme.

Man kan helt klart mærke, at det er et personligt projekt for de debuterende instruktører, Fanny Liatard og Jérémy Trouilh. Det fungerer på både godt og ondt. Når filmen fungerer bedst, er den ikke bare stemningsfuld, men bliver til en kærlighedserklæring til alle de mange forskellige skæbner, som er blevet berørt af Gagarine i årenes løb. Samtidig kommer man dog heller ikke udenom, at når det er så personligt, kan det også være svært for den almene biografgænger at forstå de mange nuancer, hvis ikke man allerede kender til historien.

Jeg er dog personligt glad for, at jeg så filmen, og for de tanker, som den satte i gang hos mig – og jeg håber, at det samme vil være tilfældet for dig.

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.