Gøg & Gokke

Kategori Biografen af - april 25, 2019
Gøg & Gokke

Et fremragende eksistentielt portræt af makkerparret

I Gøg & Gokke, får vi historien om menneskene bag det succesfulde makkerpar. For selvom de måske var verdenskendte, og producerede et hav af film, fik de ikke selv fortjeneste i nogen af indtægterne, da de blev narret til at underskrive en kontrakt med filmstudiet, som gjorde, at de ingen rettigheder havde til deres egne film. Selvom der var et stort drama bag kulisserne, følger filmen dog ikke Stan og Ollie under deres storhedstid i 1930’erne, men springer i stedet 20 år længere ud i fremtiden, hvor de på ingen måder lever et luksuriøst liv.

Med næb og klør, lykkes det for Stan i 1950’erne at arrangere en turné i England, og overtale Ollie til at tage med på en afskedstur, hvor de forhåbentlig også kan få samlet lidt ind til deres pension. Men ligesom med deres filmkarriere, går det ikke helt, som de havde planlagt.

Fokus på mennesket
Det er atypisk, at et biografisk drama ikke bare genskaber de største øjeblikke i kunstnernes historie, men i stedet vælger at fokusere på deres livs efterår. Det giver dog potte, da denne ramme virkelig giver mulighed for at udforske disse to entertainere ikke blot som komikere, men også som mennesker.

Filmen er både meget sjov, men også rørende, og det er på alle måder skuespillerne Steve Coogan og John C. Reillys fortjeneste. De ikke bare ligner komikerne på en brik, men har også genskabt deres ansigtsmimik og gestikulation, som var de blevet genfødt. De formår også at vise, den mere tragiske side af mændene, der når de ikke underholdte hele verden, led under både et utal af skilsmisser og gambling problemer. Skuespillerne gør det begge virkelig godt i de dramatiske scener, især Steve Coogan, der alene med sit blik kan udtrykke en tristesse, der rammer en helt i mellemgulvet.

Alt handler dog ikke kun om det komiske makkerpar. En stor del af skærmtiden bliver også dedikeret til deres daværende koner, og de er mindst lige så lidenskabelige og fyrige som deres mænd. Ja, selv komikernes manager er en sær figur, som man med stor forundring må spørge sig selv om, hvor de har fundet ham henne. Der er i hvert fald ikke mangel på velskrevne, velspillende og underholdende karakterer.

Gøg & Gokke er et både rørende og humoristisk portræt af de to stumfilmskomikere. Ved at fortælle historien om deres livs efterår, i stedet for deres storhedstid, kommer vi også meget mere ind under huden på de to folkekære komikere, hvis liv var alt andet end sjovt. De bliver formidabelt spillet af Steve Coogan og John C. Reilly, hvor særligt Coogan fuldstændig personificerer Gøg, eller Stanley Laurel, som var hans rigtige navn. Det er en opløftende fortælling om, hvordan disse to skikkelser, til trods for al deres modgang, alligevel bidrog med så meget til verden. Det er bare en fornøjelse at være i selskab med to, og man holder virkelig af dem, gennem både tykt og tyndt.

  • Release Date: 4/25/2019
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.