Har du sluttet fred?

Kategori Teater af - maj 05, 2024
Har du sluttet fred?

Hvor længe skal vi vente med at leve?

Kommenteret af Bo Dalum

Husk at vaske risene inden du koger dem
Ordet ubestemt viser hen til noget, der ikke er bekendt eller entydigt udpeget. Om det er et dogme, det uafhængige produktionsselskab, som netop har navngivet sig selv, UBESTEMT, arbejder under, er uklart, men ifølge dem selv er missionen at skabe et fællesskab for en generation af unge, der føler sig rodløse, modløse og fremtidsløse.

Ud fra den mission opfylder forestillingen, Har du sluttet fred? alle kriterier. Lidt for meget måske. Titlen er et spørgsmål rettet mod publikum, men svaret forsvinder lige så langsomt uden for rækkevidde, for hvert minut vi på scenen er i selskab med naturen, døden og mennesket. Selvfølgelig har vi ikke sluttet fred.

Instruktør og dramatiker Mille Lindberg Hansen spiller med åbne kort og gengiver en generations frustration, tanker og den evige venteposition ungdommen kollektivt har valgt. Men spørgsmålet burde måske netop derfor være, hvor længe har du tænkt dig at vente med at leve?

Ifølge forestillingen, som lige nu spiller på Krudttønden, er frygten for fremtiden farligt tæt på at passivisere i stedet for at aktivere. Men det er selvfølgelig kun i filosofien og visualiseringen. For når man laver en teateropsætning, der mellem linjerne fortæller, at du ikke er alene med de tusinde tanker og spørgsmål, så bliver det ikke mere aktivt i sit opråb om at gribe til handling.

Men om Har du sluttet fred? lykkes med sit budskab eller om den pessimisme, som gennemsyrer forestillingen, i stedet visker det sidste håb ud er, tja, ubestemt.

Husk ikke at drikke så meget kaffe
Hver scene giver i sig selv mening også i sin mangel på præsentation. Lyrikken og dramaturgien finder hurtigt sit eget spor, men forestillingens overordnede ramme kunne godt tåle at indvie sit publikum i det indforståede, som, uden for brudstykkerne, kun er åbenlyst for de involvererede og fortrolige.

Der er for mange gentagelser i replikkerne. Det bliver ikke mere dramatisk af at gentage den samme sætning, tværtimod bliver det invasivt, og budskabet går tabt.

Der er mange pauser eller nulstillinger undervejs. Måske nødvendigt for at give publikum tid til at bearbejde, men timingen bliver påvirket og mod hensigten, fungerer det ofte som stilstand.

Det ville være spændende at se og opleve Mille Lindberg Hansen skrive en lineær fortælling, men den form for dramaturgi er måske ikke med i visionen for UBESTEMT. Ærgerligt, for talentet er åbenlyst.

Sådan er det hele vejen rundt. Holdet og de medvirkende brænder for det, de laver, og det budskab de vil have ud i verden. Det lykkes også, selv om det er mere sort, end det er hvidt.

Det, der måske mangler, er kontrast. Vi går lidt ind i spoilerterritoriet her, men på et tidspunkt i forestillingen bryder skuespillerne ud af deres karakterer. De kommer op til overfladen for at få luft og for at tilkendegive, at de godt kunne bruge en modpol. Men den kontrast er forestillingens eneste. Havde der været mere af det, havde publikum haft overskud til at absorberer endnu mere af budskabet.

Kostumerne, som er designet af Astrid Sønderskov Andersen, er gennemført vidunderlige. Samlet af den røde tråd, som bliver fjernet og får tøjet til at falde fra hinanden. Gennemtænkt symbolik og smukt håndværk.

Har du sluttet fred? er en højtråbende symbolsk forestilling, der på sin generations vegne repræsenterer den kunstneriske indgangsvinkel til klimadebatten.

Det er tiltrængt. Det er godt og nødvendigt, og jeg håber, at ikke kun de unge finder vej til krudttønden.


Har du sluttet fred? spiller fra 4. maj til 11. maj 2024. På Krudttønden
Varigheden er ca. 75 min.


Medvirkende: Line Fisker Nielsen, Lasse Koch Egholm, Astrid Henriksen. Instruktør & Dramatiker: Mille Lindberg Hansen. Scenograf: Josefine Edstrand. Dramaturg: Ditte Bichel. Lysdesigner & Programmør: Morten Hembo. Lyddesigner: Jakob Georg Nielsen. Afvikler: Mathias Fremming. Kostumedesigner: Astrid Sønderskov Andersen. Forestillingsleder & Kreativ Konsulent: Mathilde Vase. Ide & Producent: Ubestemt.

Skrevet af
Bo Dalum, far til film og tv som klipper. Romanforfatter med tendens til armsvingende udbrud af protestdigte, iført usynlig retfærdighedsuniform med dinglende sildesalat optjent på baggrund af evig undren over menneskers opførsel.
Kommentarer er lukket.