Hele Danmarks Grethe

Kategori Teater af - februar 23, 2023
Hele Danmarks Grethe

En musikalsk portrætforestilling om Grethe Sønck

Mere og andet end Gæt og Grimasser
Folketeatret viser endnu engang, at de, især med deres turneforestillinger, er deres målgrupper bevidst, og at de mestrer at ramme plet i målskiven på den del af folket, som en pågældende forestilling sigter mod.

Min generation kender Grethe Sønck som hende, der altid lå og fægtede med arme og ben på gulvet i underholdningsprogrammet Gæt og Grimasser. Men generationerne før mig, kender hende for så meget mere, og det er netop dem, som får sig en rutsjebanetur i nostalgiens luner.

Det er nok heller ikke tilfældigt, at første scene netop viser Grethe blive lokket ud og ned på gulvet i det populære TV-program. Det er det, vi først husker, men der er andet end billige points i bedste sendetid. Min og yngre generationer får ikke den føromtalte rutsjebanetur, vi får en opdagelsesrejse ind i et menneskes liv, der, når alt kommer til alt, nok er misundelsesværdigt for mange.

Selvfølgelig er der op- og nedture, men hvilket mennesker har ikke det?

Det er en forestilling, der med stor kærlighed, er bygget op omkring Grethe Søncks liv, men det er først og fremmest musikken og sangene, der fylder og glæder de fremmødte.

Mere og andet end Klaus Jørgen
Sangene og musikken er det store trækplaster. Der bliver rundhåndet delt ud af bagkataloget med gamle hits som Medicin med det samme, tak for alle kys, og Klaus Jørgen.

Det er folkeligt. Det er godt, men det rummer også dybde og et tilbageblik på tidernes skiften.

Fra sangkonkurrencer, til turne i Sverige, til en besidderisk mand, der mener kvinder har nok at gøre med at passe hjemmet, til mikrofonprøve i Danmarks Radio og til sidst forholdet, og senere ægteskabet med Volmer Sørensen.

Et slag for det gode humør
Pernille Schrøder bliver til Grethe Sønck, som i sig selv må ses som det største kompliment.

Karsten Jansfort, Kristian Boland og Charlotte Guldberg spiller de andre roller omkring hende, og der er fart på kostumerne og karaktererne. Stærkest står Charlotte Guldbergs portræt af den lidt for fulde veninde, Karsten Jansfort som Hjalmar Nicolausen, men også, for en kort bemærkning, filminstruktøren Bent Christensen, og så selvfølgelig Kristian Bolands skildring af Sejr Volmer Sørensen. Det hele er perfekt balanceret af Jesper Malmoses manuskript og instruktion af Ina-Miriam Rosenbaum.

Alt i alt to timer, hvor der bliver slået et slag for det gode humør.


Hele Danmarks Grethe spiller fra 22. februar til 28. februar 2023.
På Folketeatrets turnescene. Hele landet 02. marts til 28 marts 2023.
Varighed 2 timer og 20 minutter. Inkl. Pause.


Medvirkende: Pernille Schrøder, Karsten Jansfort, Kristian Boland og Charlotte Guldberg. Manuskript: Jesper Malmose. Instruktør: Ina-Miriam Rosenbaum. Scenograf: Søren Glad. Kapelmester og arrangør: Jens Krøyer. Koreograf: Rebekka Lund Lyddesign: Rasmus Overgaard Bunton. Lysdesign: Henrik Pihl. Foto: Robin Skjoldborg.

Skrevet af
Bo Dalum, far til film og tv som klipper. Romanforfatter med tendens til armsvingende udbrud af protestdigte, iført usynlig retfærdighedsuniform med dinglende sildesalat optjent på baggrund af evig undren over menneskers opførsel.
Kommentarer er lukket.