Hjerter Dame

Kategori Biografen af - maj 02, 2018
Hjerter Dame

En rollemodel fra det virkelige liv

Man kunne næsten ikke have timet udgivelsen af historien om den første kvindelige leder af LO bedre, med tanke på de nyligt overstået overenskomstforhandlinger, men ikke desto mindre, så dokumentaren Hjerter Dame, har dagen efter arbejdernes kampdag.

I filmen møder vi en rigtig arbejder i form af Lizette Risgaard, der kommer fra en arbejderfamilie og som tidligere har været kontorassistent. Vi følger hende lige efter hun er blevet valgt som formand for LO. Gennem to årtier har det kun gået en vej for fagforeningen, og det er en konstant medlemsflugt. Risgaards mission er dog at vende den udvikling – om det lykkes er dog endnu ikke til at sige.

Solid filmproduktion
Dokumentarer, og særligt portrætdokumentaren, kan have meget varierende filmisk kvalitet, da man jo kun har ét take, og ikke kan bruge andre optagelser, end dem som man får mens man følger personen. I dette tilfælde er der dog ikke blevet sparet på noget som helst i den filmiske værktøjskasse. Der er både arkivoptagelser, en voice-over a Lizette Risgaard, kreative dækbilleder, og et par meget spørgelystne instruktører bag ved kameraet, der formår at spørge ind til nogle virkelig interessante sider af Risgaards meget svære mission. Det gør det medrivende at følge med historien.

En film er dog ikke meget værd, hvis den kun er flot – og det er Hjerter Dame heldigvis ikke. Risgaard er en beundringsværdig kvinde. Ikke bare, fordi hun er den første på den øverste plads i fagforeningen, men mest af alt, fordi hun tilsyneladende stadig er utrolig empatisk, til trods for det hårde liv, og det usamarbejdsvillige miljø

Der bliver talt mangt og meget i filmindustrien disse år, både indenrigs og i udlandet om, at vi skal vise stærke kvindelige rollemodeller. Det udmunder sig af uransagelige årsager ofte i superhelte eller andre overmennesker, der intet har med virkeligheden at gøre.

Min pointe er blot, at Lizette Risgaard er en rigtig stærk rollemodel fra det virkelige liv, som ikke har haft det let, men er kommet ud på den anden side som et menneske, der gerne vil andre det godt, og faktisk kæmper for en sag, der er større end hende selv.

Det er mennesker som hende, der er værd at sætte fokus på, og det gør Hjerter Dame, på ganske fornem vis.

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.