Hjertestart

Kategori Biografen af - januar 04, 2018
Hjertestart

Et hårdtslående etisk drama

I Hjertestart følger vi Kjetil (Kristoffer Joner). Efter han mister sin kone falder hele hans liv fra hinanden, men de største problemer omhandler ikke så meget ham selv, men derimod deres lille dreng Daniel, som også har mistet sin mor. Daniel var nemlig lige blevet adopteret af parret, og eftersom Kjetil har haft en travl karriere, så lykkedes dem ham aldrig inden at få dannet et tæt forhold til sin søn, som kun er blevet værre med tiden. Kjetil magter slet ikke rollen som forældre, så derfor tager han Daniel med til Colombia i et desperat forsøg på at finde hans biologiske mor, og efterlade ham hos hende i stedet.

Far og søn
Det er altid hjerteskærende at se børn lide omsorgssvigt i virkeligheden, så det kommer nok heller ikke som nogen overraskelse, at det også er en utrolig drænende oplevelse. Opdragelse er et tabubelagt emne i alle kulturer, for ikke at tale om hvor betændt det er, hvis det bliver bragt på banen. Derfor finder jeg det både vildt forfriskende, men også virkelig barskt, at vi her får en film, der forsøger at afdækket emnet, i en specifik konflikt mellem far og søn.

Sammenstødene mellem den ufølsomme far, der svælger i selvmedlidenhed og den adopterede dreng, der aldrig haft nogen trygge rammer, er ganske enkelt mesterligt udført, og føles som situationer, der er taget direkte ud af virkeligheden. Faktisk, så er det så hårdt at se, at man skal være lavet af sten for at ikke mærke en trykken i brystet og fælde en lille tåre undervejs.

Filmens største hæmning er imidlertid ikke, at den er for voldsom, det betyder jo netop, at elementerne går op i højere enhed og filmens drama er velfungerende. Nej, det største problem er, at plottet er virkelig tydeligt struktureret. Hovedkonflikten udspringer af en tragedie, der allerede inden for de første fem minutter skubber historien i en retning, der kun kan føre til én meget åbenlys konklusion. Moralen har selvfølgelig stadigvæk en værdi, og dramaet hænger uden tvivl stadig sammen, men det er lidt ærgerligt, at fortællingen er så filmisk, når de menneskelige relationer er så autentiske.

Hjertestart er et fremragende drama og det svære ved at være forældre. Forholdet mellem børn og forældre et, som alle mennesker i verden kender til, og det er ikke altid lige let, selvom man bor i Velfærds Norge. Strukturen er selvfølgelig en smule fortænkt, men instruktør Arild Andresen formår alligevel at skildre et yderst tabubelagt emne med en indsigt og respekt for, hvor svært det er at være forældre. Så har man mod på at sidde igennem de meget tunge scener, så vil man få stof til eftertanke, hvilket er mere end de fleste kan bryste sig af.

  • Release Date: 1/4/2018
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.