I Am Not Your Negro

Kategori Biografen af - september 28, 2017
I Am Not Your Negro

Filosofisk dokumentar skaber eftertænksomhed

I den Oscar-nominerede dokumentar ‘I Am Not Your Negro’, følger man den afdøde afroamerikanske forfatter James Baldwin, og hans tanker omkring USA og landets problematiske forhold til dens sorte befolkning. Filmen illustrerer flot Baldwins vigtige og interessante filosofiske tanker, og den viser at de er særdeles relevante – både set i historisk lys, men bestemt også i nutidige samfundsrelevante perspektiver. Det er dog lidt ærgerligt at filmen ikke nøjes med at være en filosofisk overvejelse over de problematiske forhold mellem sorte og hvide samfund i USA, men at den også – i perioder – vil være biografisk og historisk omkring Martin Luther King og Malcolm X’s liv. Dette nedsætter desværre filmens tempo lidt, og skaber en til tider abrupt segmentering.

Interessant og flot formidlet budskab
Afsættet for dokumentaren er, at Baldwin i 1979 begyndte at skrive en bog for at ære tre af hans dræbte venner – Medgar Evers, Malcolm X og Martin Luther King. Da Baldwin døde i 1986 eksisterede der dog kun et 30 siders manuskript til denne bog. Det er de sider, som er filmens udgangspunkt. ‘I Am Not Your Negro’ indeholder nogle uhyre vigtige temaer, og formår samtidig at formidle disse temaer på en filosofisk og tankevækkende måde. Filmen er bedst når den har fokus på James Baldwin, og viser hvordan han eftertænksomt og rationelt sætter fokus på de medfødte holdninger i det amerikanske samfund, som skaber absurde skævvridninger mellem de sorte og de hvides liv. Baldwins tanker om absurditeten i at blive født i en nation (med samme nationalitet som alle andre) og tro at man er en del af denne nation – for derefter langsomt at må erkende at størstedelen af denne nations befolkning ikke ser en som værende af samme nationalitet som majoriteten, er både meget interessante, og samtidig også flot formidlet. Filmens budskab minder meget om det den begavede rapper Kendrick Lamar udtrykte på sit album ’To pimp a butterfly’, og derfor er det også meget passende at sangen ’The Blacker the Berry’ fra det album bliver spillet under filmens rulletekster.

Det filosofiske perspektiv er mere interessant end det historiske perspektiv
Med disse interessante tanker og gode fremstilling af dem, er det ærgerligt at filmen til tider ser ud til at mangle lidt retning. Filmen vil tydeligvis gerne være en teoretisk overvejelse over problemerne mellem sorte og hvide i USA, og således ikke en historisk gennemgang af problematikken. Derfor er det ærgerligt at den hele tiden afbryder sin egen tankegang for at sætte Baldwin og hans idéer i relation til store historiske figurer, såsom Martin Luther King og Malcolm X. Det virker lidt unødvendigt og gør filmen lidt for segmenteret – med til tider ret abrupte overgange mellem segmenterne. Siden dokumentarens udgangspunkt er Baldwins 30 sider om nogle af disse historiske personer, kan man selvfølgelig argumentere for at de skal inkluderes. Dog gør filmen det kun begrænset, og bruger mere spilletid på Baldwin og hans filosofiske tanker. Jeg mener at det havde gjort filmen bedre, hvis den havde haft en mere klar retning – enten med fokus på de 30 skrevne sider, eller (som jeg ville foretrække det) med fokus på Baldwin og de samfundsrelevante idéer om raceproblematikken i USA.

Som opsummering kan det siges at ’I Am Not Your Negro’ udtrykker nogle gode og interessante pointer om raceproblemerne i USA. Filmen fungerer rigtig godt når den sætter en filosoferende James Baldwin i fokus. Dog havde det været rart, hvis dokumentaren havde haft en mere klar retning, og ikke blev ved med at bryde ind med noget unødvendigt biografisk og historisk kontekst. Dette ændrer dog ikke på at filmen er en god og tankevækkende oplevelse, og derfor får den fire velfortjente stjerner.

  • Release Date: 9/28/2017
Kommentarer er lukket.