I morgen

Kategori Biografen af - august 11, 2016
I morgen

En opløftende dokumentar om, hvordan vi kan redde vores planet.

4stars

Næsten alle mennesker er efterhånden godt klar over at jorden for tiden er i gang med nogle store klimaændringer. At temperaturerne stiger og at det kan få katastrofale følger er derfor blevet fortalt igen og igen. Nu er der en dokumentarfilm, der forsøger ikke blot at fortælle om de mulige katastrofer, men i stedet at give muligheder til hvordan disse katastrofer kan undgås.

På opdagelsesrejse med to franskmænd.
I I morgen (på fransk: Demain) følger vi journalisten Cyril Dion og skuespillerinden Mélanie Laurent som rejser verden rundt til forskellige byer for at finde løsninger på alle de problemer, som de mener har indflydelse på miljøet; landbrug, energi, økonomi, demokrati og uddannelse. De tager rundt til steder, hvor mennesker har fundet på lokale metoder, hvorpå de kan gøre deres for miljøet, og undervejs kommer duoen også forbi København og snakker om cykler og grøn energi

Det er utroligt forfriskende at se en dokumentar der ikke blot forsøger at påpege et problem, men i stedet går i dybden på forhindringen af dette problem, og tilbyder en lang række muligheder for, hvordan klimaforandringerne kan forhindres, og også på hvordan man som enkeltperson kan gøre noget.

Vil for meget.
Filmens største anke er dog at den vil så meget, at man til sidst mister pusten af at prøve og følge med i alle de forskellige ting der bliver gjort godt verden rundt. Alle forskellige aspekter skal rundes, så ind i mellem føles det som om at dokumentaren bare er en lang strøm af information som man skal nå at fordøje. Filmen formår nogle gange at dvæle ved enkelte lokalsamfunds kampe mod miljøproblemer, og har også flere flotte musikmontager for at sætte informationstempoet lidt ned, men på trods af det nåede jeg alligevel at blive godt og grundigt informationsmæt før ”I morgen” havde nået sin konklusion, og da filmen til sidst begyndte at gå i dybden med hvordan de i Finland bruger tid og ressourcer på at give alle børn, selv dem med læringsbesvær, den bedste uddannelse, synes jeg efterhånden at man havde set nok forskellige eksempler på alt der kan ændres og gøres bedre ved verdenen.

Alt i alt er I morgen et frisk pust inden for klima-dokumentarerne, og det er dejligt at se at den tilbyder måder hvorpå man kan hjælpe med at stoppe miljøforurening. Dog vil den som film lidt for meget, og havde måske været mere medrivende, hvis den havde fokuseret på enkelte dele af samfundslagene der kunne ændres, fremfor alle. Alligevel vil jeg sige at, hvis man går og leder efter en måde hvorpå man kan hjælpe med at stoppe klimaproblemerne, så kan denne film anbefales.

  • Release Date: 8/11/2016

1 kommentar on "I morgen"

  • Anmelderen har ret. Især oplysningerne om Danmark er kendetegnet af at være for overfladiske. Ombygningen fra kul eller naturgas til importerede træpiller bliver vist med borgmesteren og Avedøreværket. Ingen spørger, hvad omstillingen koster i forhold til CO2-emssionerne her og nu. De øges rent faktisk – og dette i en tid, hvor kurven skulle knækkes. En god oplysningsfilm burde have skyggesiden af dette teknokratprojekt med i billedet. I stedet for at bekræfte fordommene om at København kan blive hurtigt CO2-neutral.