Jason Bourne

Kategori Biografen af - juli 28, 2016
Jason Bourne

Mere af det samme, på både godt og ondt.

3stars

I den nye action film med den meget passende titel Jason Bourne følger vi endnu engang Matt Damon som titelkarakteren. Vi befinder os mere end et årti siden han egenhændigt fik kulegravet CIA og genfandt sin identitet. Bourne lever dog en meget meningsløs liv, og det er først, da en gammel bekendt hiver ham tilbage i den verden han vendte ryggen til, at han for alvor får en mål med tilværelsen og vi får en langt række spændende action sekvenser.

Deja-vu?
Hvis udgangspunktet lyder bekendt, så er det fordi det (næsten) er det samme plot som i The Bourne Supremacy, og det opsummerer også meget godt det gennemgående hovedproblem i denne fjerde film om ”manden uden et navn”. Hovedproblemet er en manglende originalitet i alle filmens facetter. Som tilskuer har man måtte vente hele ni år på at gense Matt Damon som Jason Bourne og det er forståeligt, da de tre forrige film fortalte én komplet og afrundet historie. Bourne fik sin hukommelse tilbage, besejrede den amerikanske regering og fandt fred med sin nye identitet. Derfor er det ikke mærkeligt, at det har været så svært at fortsætter sagaen, da fortællingen teknisk set var slut – eller det troede vi.

For i stedet for, at det denne ganghandler om noget helt andet, eksempelvis subkulturen for tilbagetrukne topagenter eller om en anden regering, der jagter Jason Bourne, så handler det endnu engang om, at den amerikanske regering tvinger ham ind i en sag han ikke har noget at gøre med, hvorefter han undervejs opdager, at han alligevel ikke kan huske alt fra sin fortid. Det er et meget tyndt påskud for filmen, og selvom der er et tankevækkende sideplot, tydeligt inspireret af Snowden, så kan det ikke skjule, at det er mere af det samme.

Der er dog også en masse godt i filmen, men denne gang er det hovedsageligt i action afdelingen. Der er to meget flot opsatte action sekvenser, den ene i Athen og den anden i Las Vegas. Athen bliver brugt som kulisse for en medrivende omgang ”katten efter musen”, midt under en demonstration, der er gået for vidt, mens der er en biljagt i Las Vegas, der er så klassisk Bourne som det overhovedet kan være. Biljagten er også uden tvivl den største og flotteste i hele serien, dog uden den samme nerve som tidligere.

Lidt af en skuffelse.
For med en ventetid på næsten et helt årti siden The Bourne Ultimatium, så fremstår Jason Bourne ærligt talt en smule undervældende. Der er stadig masser af action, og to fede biljagter, hvoraf den sidste i Las Vegas springer i øjnene som en symfoni af kaos. Det vigtigste i de forrige film, og som gjorde dem til noget særligt, historien, er ganske enkelt ikke til stede her. Fortællingen udspiller sig som et opkog af gamle idéer, og det kan end ikke et sideplot om privatlivet i den digitale tidsalder maskere. Matt Damon er dog stadig veloplagt, så hvis man allerede elsker universet er der garanti for en fed rutsjebanetur, man skal bare ikke regne med at få en god historie med i købet.

  • Release Date: 7/28/2016
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.