Kærlighed og andre katastrofer

Kategori Biografen af - september 01, 2016
Kærlighed og andre katastrofer

En kugleskør dansk sortkomedie.

5stars

Kærlighed og andre katastrofer er centreret om psykologen Rosa (Christine Albeck Børge), der udover hendes psykologpraksis nyder stor succes som forfatter til en række selvhjælpsbøger for personer med problemer i forholdet. Det kunne dog være, at hun skulle kigge lidt nærmere på sin egen kernefamilie, da hendes mand, mekanikeren Frederik (Lars Ranthe), igennem længere tid har haft en elskerinde (Ellen Hillingsø). Historien tager imidlertid ikke afsæt i det man normalt ville forvente, men i stedet starter filmen med, at Frederik har gjort både Rosa og sin elskerinde gravid, og derfra går der ikke længe inden plottet langsomt bliver mere og mere absurd og forholdene fuldstændig uforudsigelige.

En modig film.
For det er lige præcis i dette finurlige udgangspunkt, at man allerede kan ane, hvor anderledes filmen er fra alle de utallige film, der handler om kærlighed. Det er ganske vidst en usædvanlig situation, der bliver præsenteret tragikomisk, men måden de menneskelige relationer bliver behandlet på er alt andet end humoristiske.

Alle de tre hovedspillere opfører sig overraskende troværdigt som rigtige mennesker. Det er nok de færreste, der kan identificere sig fuldstændig med dem eller synes det de gør er det rigtige, men deres reaktioner er fuldt ud forståelige.

Historien er kort sagt gennemarbejdet og selv de mindste karakterer får lidt dybde, som eksempelvis svigermoren, spillet af Lisbet Dahl, der til trods for at være syg og hospitaliseret igennem det meste af filmen, alligevel får et par øjeblikke til at gøre hende menneskelig, selvom det havde været meget nemmere bare at gøre hende til en endimensionel ”joke-bombe”.

Lars Ranthe er fuldstændig fantastisk.
Filmens helt store force er dog i skuespillet. Ellen Hillingsø får ikke særlig meget skærmtid, men formår alligevel at blomstre i hendes meget begrænsede antal scener. Christine Albeck Børge og særligt Lars Ranthe er dog helt eminente i filmen. Rosas historier tager hende vidt omkring hele følelsesregisteret, men Lars Ranthes Frederik er den, der for alvor skiller sig ud. Han er på papiret en ulidelige og egoistisk drengerøv, der er vant til altid at få sin vilje, men Ranthe formår også at gøre ham både ynkelig og uskyldig. Han fremstår mest af alt som et lille barn, og man begynder langsomt at have sympati for ham – også skader det heller ikke, at Lars Ranthe både mestre de komiske og dramatiske øjeblikke.

Kærlighed og andre katastrofer, er en tiltrængt god dansk sortkomedie. Nogle af de ting, der sker er helt skudt i låget, og flere af scenerne undervejs giver måske ikke fuldstændig mening, men den tør både tage det sure med det søde. Der er både ubehagelige, men også utrolig morsomme scener i filmen, og når den endda bliver flankeret af en god historie og fornemt skuespil, er den utrolig anbefalesværdig.

  • Release Date: 9/1/2016
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.

1 kommentar on "Kærlighed og andre katastrofer"

  • Peter Johansen

    LOL – Så filmen i eftermiddags ved en fejltagelse. Troede det var en spansk film. SIkke noget lort. Lang tid siden jeg har set så dårlig en film. Gab x 1000 – Ellen er fuldstændig fejl castet. Hun er dygtig, ja, men alt for gammel til at gøre rollen troværdig. Og jeg kunne blive ved, men gider ikke. Hvordan nogen kan give den film 5 stjerner er uforståeligt (bestikkelse???)