Kald mig Lucía

Kategori Biografen af - oktober 12, 2023
Kald mig Lucía

En dannelsesrejse som vi har set mange gange før

Kald mig Lucía er en coming-of-age fortælling om den lille dreng Aitor, der er på en rejse for at finde sin kønsidentitet. Gennem en ferie i de baskiske bjerge kulminerer de undertrykte følelser, der kommer op til overfladen, ikke bare sætter Aitor på prøve, men også hele familien, der har svært ved at forstå, hvad der sker.

Det er et fint udgangspunkt for en film. Kønsidentitet er stadig et tabuiseret emne, som mange har berøringsangst overfor, og netop derfor er det værd at fremhæve og lave film, der kan nuancere og oplyse de biografgængere, der måske ikke har oplevet situationerne på nærmeste hold.

Men selvom budskabet er prisværdigt, knækker kæden alligevel, når det kommer til den cinematiske udførsel. Berøringsangsten viser sig fra sin mindre pæne side, når det kommer til skildringen af Aitors indre konflikt og ønske om at blive Lucia. Som en spændetrøje, er det yderst begrænset, hvordan historien kan udvikle sig. Med andre ord, har du set en af disse historier før, har du set dem alle.

© Camera Film

Hvor er kærligheden til filmmediet?
Vi skal ikke langt tilbage i tiden for at finde en lignede film, Min enestående mor, der også valgte at gå helt socialrealistisk til værks. Begge har det til fælles, at det, der skulle have inviteret til nuanceringer, ender med at være overvældet med klichéer, når alle grundstenene er ens. Billederne er overdækket med et utal af close-ups med de dygtige og unge skuespillere, faderen er uforstående, mens moderen lider på sit barns vegne, og så ender det hele med, at alle i familien får en større forståelse for det unge menneskes kamp med at finde sig selv. Det er alt sammen meget beundringsværdigt og pænt, men også helt banalt i al sin enkelthed.

Normalt får filmskabere ikke finansiering til de her indiefilm, hvis ikke de forsøger at gøre noget nyt. Så, hvor er er eksperimenteringen med fortællestrukturen, billedsproget, rollefordelingerne eller perspektiver på tematikken. I stedet ender det altid med at være socialrealistisk, med et lineært og letforståeligt handlingsforløb og kameraarbejdet er fuldstændig konventionel kontinuitetsklipning.

Kald mig Lucía er en udmærket film om den indre kamp med at stå ved sin kønsidentitet, og ikke mindste hungeren efter accept og forståelse fra dem, der er en nærmest. Ensemblet består af nogle dygtige skuespillere, og det er endnu engang lykkedes at finde en dygtig ung skuespiller i form af Sofía Otero, der kan bære de mange, helt tætte indstillinger på deres ansigt. Budskabet om at sætte pris på og værne om dem, der falder udenfor normalen, er helt klart prisværdigt, men på samme tid havde jeg også håbet, at filmskaberne havde været meget dristige og forsøgt at skabe noget nyt. For i sidste ende er det en film, der er henvendt dem, som allerede er interesseret, og det er unægtelig ikke lige så effektfuldt som, hvis den havde været mere udfordrende.

© Camera Film

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.