Kannibalen

Kategori Teater af - december 03, 2022
Kannibalen

I mørket er vi alle nøgne

Natten til den 10. marts 2001 dræbte og parterede Armin Meiwes computerspecialisten Bernd-Jürgen Brandes. Herefter puttede han omkring 30 kilo menneskekød i plastikposer, som han lagde i fryseren til senere brug.

Så hurtigt kan handlingen i forestillingen Kannibalen genfortælles. Men de ca. 60. minutter, som fortæller om denne horrible begivenhed, er alt andet end letkøbt og hurtigt overstået.

Da alle har fundet deres pladser, fortæller Blaagaard Teater os, at det meste af forestillingen kommer til at foregå i mørke, og at de kommer til at sidde og observere os via kameraer, der netop kan se os i mørket. Hvis nogen bliver dårlig, skal de række en arm op. Så stopper kannibalen sit måltid i en kort stund, mens man har mulighed for at blive hjulpet ud.

Det lyder som et godt reklametrick, jeg ved det, men allerede inden for de første 10 minutter melder den første sig og må forlade salen. Det sker igen 40 minutter inde i måltidet. Endnu en må hjælpes ud og efterlader os andre svedende i mørket. Jeg har selv glemt at trække vejret flere gange. Alt bliver forstærket, når man ikke kan se, og ens egen fantasi laver en scenografi, der ikke kan købes for penge.

Et lys i mørket
Når nu man ikke kan se de to skuespillere, kunne man være tilbøjelig til at tro, at det er en nem dag på kontoret for Morten Burian og Patrick Baurichter.

Men der er så meget intensitet og intimitet i deres stemmer, og ved hjælp af en lygte bliver der tegnet med skygger og udpenslet rædsler. Den kontrastfyldte silhuet af en nøgen krop, der er langsomt døende giver kuldegysninger og konstant uro i hele publikums samlede væsen.

Her sidder vi, i vores passive tidsmaskine, og følger med i, hvad der skete i huset i byen Wüstefeld tilbage i 2001.

De to skuespillere er så overbevisende i deres fremvisning af, hvad der er muligt for mennesker at bilde sig selv ind. Uhyggen i normaliseringen af det makabre. Jeg er transporteret til et vågent mareridt, som er svært at vikle sig selv ud af igen, da lyset går op, og det hele (bare) har været en teaterforestilling.

Der er i skrivende stund kun meget få billetter tilbage, men med lidt håb kan der måske komme lidt flere datoer på programmet inden den 20. januar, hvor Den anden arabiske kvinde overtager salen.


KANNIBALEN. Blaagaard Teater. fra 02. december til 20. december 2022.
Forventet varighed: 1 time. Mandag – fredag kl. 20:00. Lørdag kl. 16:00.
Bemærk! En stor del af forestillingen foregår i mørke. Anbefales fra 18 år.


MEDVIRKENDE: Morten Burian & Patrick Baurichter Manuskript: Johannes Lilleøre. Iscenesættelse: Sargun Oshana. Lyddesign: Jes Theede.

Samproduktion mellem Blaagaard Teater og Det Kongelige Teater. Produceret med tilskud fra Bikubenfonden

Skrevet af
Bo Dalum, far til film og tv som klipper. Romanforfatter med tendens til armsvingende udbrud af protestdigte, iført usynlig retfærdighedsuniform med dinglende sildesalat optjent på baggrund af evig undren over menneskers opførsel.
Kommentarer er lukket.