Lupin III: Cagliostros Borg

Kategori Biografen af - april 18, 2024
Lupin III: Cagliostros Borg

Et flot gensyn med Miyazakis debut

Hayao Miyazakis debut Lupin III: Cagliostros Borg er nu tilbage i de danske biografer, og det i en 4k-restaureret udgave. Selvom det efterhånden er nogle år siden, at filmen udkom i 1979, er det tydeligt at se Miyazakis hånd i både tegningerne og historien.

I filmen møder vi mestertyven Lupin III. Hans seneste kup går dog ikke som forventet, da de stjålne penge fra casinoet viser sig at være ikke bare forfalsket, men mesterforfalsket. Sammen med sin makker Jigen, drager de mod Cagliostro for at tage hævn, men heller ikke det går som planlagt, og inden de ved af det, befinder de sig i et vildt eventyr fuld af mærkelige væsner og selvfølgelig en ung jomfru i nød.

Miyazakis prototype
Det er svært at skrive meget nyt, som ikke allerede er skrevet hen over de seneste fire årtier. Filmen er langt fra at være et mesterværk, med sine tvivlsomme karakteriseringer, ufokuseret historiefortælling og ikke mindst prinsesse Clarisse, der er mere irriterende end elskværdig. Men der er stadig, ligesom det er tilfældet for Miyazakis film sidenhen, noget dragende ved hele miskmasket mellem de mange skæve karakterer og den magiske realisme, der langsomt, men sikkert, overtager styringen i handlingen.

Tegningerne er enormt betagende, og hvis man er i stand til at se bort fra plottet, bliver man præsenteret for en verden, der er en fornøjelse at tage med på opdagelse i.

Så selvom Lupin III: Cagliostros Borg måske ikke er perfekt, fungerer den som prototypen for de mange mesterværker som Miyazaki har lavet siden. Den er i hvert fald værd at se for sin visuelle historiefortælling, særligt i den nye remastering i 4k, der virkelig får hvert et manisk ansigtsudtryk og absurd situation til at fremstår endnu mere iøjefaldende.

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.