Made in Yugoslavia

Kategori Teater af - november 16, 2023
Made in Yugoslavia

Et requiem for fællesskabet

Kringsatt av fiender, gå inn i din tid!
Tør du holde fast i retfærdigheden, selv når geværet peger på dig?

Nikoline er født i Roskilde, men made in Yugoslavia. Hendes opvækst og familiens historie bliver på Husets Teater fortalt og brugt som den røde tråd, i det forestillingen selv kalder et requiem for fællesskabet. Det er samtidig Nikolines scenekunstneriske debut, der som en uslukkelig ild nægter at give plads til mørket. Mange havde måske valgt en mere magelig eller knap så personlig debut, men her bliver sjælen blottet, og publikum får indblik i og beviser for, at vi som fællesskab hele tiden står få centimeter fra afgrunden.

Ved udgangen på de museer, der har udstillinger om verdens mørke kapitler, står der altid ”Never Again” eller ”Vi må aldrig glemme”, men det gør vi.

Grusomheder og had går rundt i en ring af evig gentagelse, mens vi slår blikket væk og håber på, at nogen gør noget. Nogen, der ikke er os.

Her er dit vern mot vold, her er dit sverd
Tør du holde fast i dine værdier, selv når geværet peger på dig?

Nikoline balancerer sin fortælling med kærlige og varme familieminder, blandet sammen med den uforståelige opførsel, der sker, når mennesker lader sig styre af andet end kærlighed.

En nabo, man kaldte ven, der nu er fjende og gerne så en død, en taxachauffør, der praler af, hvor mange han har slået ihjel, et dansk bureaukrati blottet for medmenneskelighed, en barndom og ungdom i Danmark, den sygdom, der, før eller siden, rammer os alle, og en følelse af ikke at høre til her, der eller nogen steder. Alt sammen fortalt og klarlagt med årstal, der gør det muligt for publikum at vide, hvor og hvad de selv foretog sig samtidigt.

Tanken om én person alene på scenen i ca. 85 minutter kan måske afskrække, men bortset fra en enkelt monolog designet til at vise os, hvor hurtigt egne fredelige værdier og tanker kan radikaliseres, så er Made in Yugoslavia den scenekunst fællesskabet har brug for.

Edelt er mennesket, jorden er rik!
Tør du holde fast i kærligheden til andre, selv når geværet peger på dig?

I en scenografi, der på samme tid er ikonografi og symbol for storhed, men også forfald, bliver ord til indre billeder støttet af fysisk kulturarv.

Made in Yugoslavia er til alle os, der stadig tror på, at humanismen vinder til sidst.


Made in Yugoslavia spiller fra 11. november til 02. december 2023. På Husets Teater.
Varigheden er ca. 1 time og 25 minutter, uden pause


Medvirkende: Nikoline. Tekst & Musik: Nikoline. Instruktion: Johan Klint Sandberg. Scenografi: Petruska Miehe-Renard. Dramaturgimage: Mette Kruse. Lyddesign: Erik Christoffersen. Lysdesign: Christian Vest Berntsen. Musiker: David Nedergaard. Videodesigner: Mathias Broe. Instruktørassistent: Clara Morild Marckmann.

Skrevet af
Bo Dalum, far til film og tv som klipper. Romanforfatter med tendens til armsvingende udbrud af protestdigte, iført usynlig retfærdighedsuniform med dinglende sildesalat optjent på baggrund af evig undren over menneskers opførsel.
Kommentarer er lukket.