Marnie – Min hemmelige veninde

Kategori Biografen af - december 21, 2015
Marnie – Min hemmelige veninde

En særegen tegnefilm, der dog ikke altid er lige medrivende.

4stars

Folkene bag nogle af Japans største tegneserie successer i nyere tid, Studio Ghibli, der blandt andet har lavet Chihiro og Heksene, er nu aktuelle med Marnie – min hemmelige veninde. Filmen, ligesom mange af Studio Ghibli andre, er en fortælling om det at være barn i alt dets iver og eventyr.

Men at være et barn er ikke altid nemt. Sådan er det for 12-årige Anna, som lider af astma og ensomhed. Hendes ensomhed er forstærket af hendes stille personlighed, og hvor de andre børn løber rundt og leger sidder hun stille og drømmer sig væk. Hendes mor er bekymret efter et astma anfald og sender hende ud til landet i håb om at forbedre hendes tilstand. Det bliver startskuddet til Annas eget eventyr og hendes skæbnesvangre møde med Marnie.

Filmen følger ikke den nye norm i børnefilm, hvor standarden er computeranimation, men holder sig til at være en klassisk håndlavet tegnefilm. Det stopper den dog ikke fra at være ambitiøs – tværtimod. Jeg var dybt overrasket over hvor flot filmen var. Der var ikke sparet på kræfterne og det ses lige fra starten.

Billederne stemmer helt overens med hvad man vil have ud af en god børnefilm – de er levende, farvefulde og fri fra virkelighedens kedelige begrænsninger. Historien er derimod stille og mere afdæmpet, end vi kender dem fra vesten. Vi får ikke lov til at se Anna besejre en drage på hendes eventyr, eller andre klassiske helte troper, men der er stadig eventyr i filmen, og ligesom et barns hoved er det ikke altid let at skelne fantasien fra virkeligheden. Det gør historien betagende samtidig med, at vi får en virkelig god historie om en pige, der prøver at forsone sig med hendes ensomhed.

Det store problem er imidlertid, at filmen er langsom – og det mærkes. Selvom historien er hjertevarmende, savner man også noget af den eventyrlighed og magi, der ellers er kendetegnende for Studio Ghiblis andre film. Produktet forbliver dog en flot film med noget på hjertet som hele holdet og instruktør Hiromasa Yonebayashi kan være stolte af, og som vi andre kan nyde godt af.

  • Release Date: 12/25/2015
Skrevet af
Kommentarer er lukket.