Minder fra i går

Kategori Biografen af - juli 27, 2017
Minder fra i går

Med 26 års forsinkelse får undervurderet animé endelig premiere

Den japanske animé instruktør Isao Takahata fulgte et par år efter hans fremragende og tragiske mesterværk ’Grave of the Fireflies’ op med den mindre kendte ’Minder fra i går’. ’Minder fra i går’ fik premiere i Japan i 1991, og først nu – 26 år senere – får den premiere i de danske biografer, hvilket er bedre sent end aldrig, for det er bestemt en film som fortjener at nå ud til et bredt publikum.

Modsat ’Grave of the Fireflies’, som omhandlede to små søskendes kamp for at overleve i Japan under 2. verdenskrig, tager ’Minder fra i går’ fat i et mindre grumt hændelsesforløb, der ikke efterlader tilskueren i en ligeså sorgramt og deprimeret tilstand, som Takahatas mest kendte og meget sørgelige film gjorde. I ’Minder fra i går’ følger man den unge 27-årige kvinde Taeko, der bor i Tokyo, som tager på sommerferie hos sin søsters svigerfamilie på landet, for at lære at lave landbrugsarbejde. Inden filmens start var Taeko netop blevet mindet om en række begivenheder der fandt sted da hun var 10 år gammel. Det har resulteret i, at hendes minder fra den tid pludselig vælter frem, og som hun selv betegner det, betyder det at hun har taget sit 10-årige jeg med på ferien. Filmen blander disse to hændelsesforløb – den 27-årige Taekos oplevelser og den 10-årige Taekos oplevelser – og langsomt begynder den voksne Taeko at bearbejde minderne fra sit 10-årige-jeg, og udvikle sig ud fra dem.

Afdæmpet, sød og dyb
Filmens temaer er ikke lige så klare og direkte (ej at forglemme dystre og ubehagelige) som man så det i ’Grave of the Fireflies’. I stedet er ’Minder fra i går’ en mere stilfærdig film, som med et stille og roligt tempo, langsom dykker ned i, og gransker eksistentialistiske temaer vedrørende forholdet – og overgangen – mellem barn og voksen. Filmen binder imponerende barndommens problemer – endda til tider traumer – sammen med den voksne Taekos liv, og udtrykker flot et budskab om at man skal se tilbage for at komme videre. På trods af at have over 20 år på bagen, er filmen en meget flot film, og den japanske natur er stilfærdigt og flot håndtegnet, og bakkes op af en betagende baggrundsmusik. Samtidig er karaktererne flot illustreret, hvor følelserne bag deres mimik tydeligt står frem.

På en behersket og dæmpet måde, charmerer ’Minder fra i går’ sig ind på en, og med en rørende, jordnær, sød og eftertænksom historie gør filmen, at man efterlader biografsædet med et smil på læberne.

  • Release Date: 7/27/2017
Kommentarer er lukket.