NABOspionen

Kategori Biografen af - august 10, 2017
NABOspionen

En film i børnehøjde

I instruktør Karla Von Bengtsons spillefilmsdebut, NABOspionen, følger vi den 10-årige Agathe Christine (AC), der drømmer om at blive en vaskeægte detektiv. Der er dog ikke særlig mange mysterier at løse ude på landet, men heldigvis flytter hun snart til storbyen, da hendes mor har fået et job i storbyen. I metropolen støder hun ind i drengen Vincent. Vincent er en mystisk fyr, og AC har en fornemmelse af, at han er ude på narrestreger – og så begynder mysteriet at udfolde sig.

Håndtegnet
Filmens æstetik er flot, men også dyster. Der er ikke vildt meget bevægelse i billedet, men karaktererne er meget detaljerede, og fuld af skygger. Det giver dem liv, selv når de står stille i forhold til baggrunden. Stilen er langt fra det polerede Disney udseende vi ser i de fleste animationsfilm i dag, men det gør ikke noget, når det er så flot og håndtegnet som her. Selvom der måske ikke har været så mange penge til det hele, så læner filmens flotte æstetisk sig alligevel om af nyere franske tegnefilm, der har ramt de danske biografer, såsom Fantomdrengen fra sidste år. Designet passer i det hele taget godt til historien. For, selvom det tydeligvis er en film for et yngre publikum, så ligner det alligevel en noir – ganske vidst fortalt gennem et barns perspektiv.

Historien i filmen bliver fortalt fra pigen ACs perspektiv, og det er rigtig dejligt med en film, der oprigtigt tør udlægge verden fra et barns synsvinkel, uden at hænge børn ud, eller belære dem med en didaktisk morale. Det barnlige perspektiv manifesterer sig eksempelvis ved, at de voksne altid forsøger at hjælpe børnene, men aldrig rigtig forstå dem, og derfor ender med at gøre livet surt for dem i stedet – præcis som de fleste børn opfatter deres forældre, uagtet om det er rigtigt eller ej.

Børn, der spiller børn
Hvad angår skuespillet, så er der enkelte kendte skuespillere, som lægger stemmer til de voksne, såsom Tommy Kenter, Dar Salim og Anne-Grethe Bjarup Riis. Børnene bliver til gengæld spillet af rigtige børn. De er selvfølgelig ikke perfekte i hverken deres diktion, eller levering, men de passer meget godt ind i det charmende plot, så man bliver i sidste ende vundet over, af deres barnlige glæde.

NABOspionen er en sød lille film for børn i alle aldre, om overgangen fra barn til teenager. Den har en betagende tegnestil, og en hyggelig personlighed, der ikke findes i de store, men ”pænere” animationsfilm. Dette kombineret med en god historie, der taler i øjenhøjde med børnene, gør det til en film, der er værd at se, hvis man gerne vil en anderledes animationsfilm.

  • Release Date: 8/10/2017
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.