No Escape

Kategori Biografen af - september 03, 2015
No Escape

No Escape er en skræmmende og troværdig spændingsfilm.

4stars

Det hele starter med en familie, far, mor og to små døtre, der flytter til et unavngivet asiatisk land, som følge af farens nye job. Der går dog ikke meget mere end nogle timer før der udbrydes en blodig borgerkrig, og derfra bliver det hele bare værre og værre. Der går ikke lang tid før familien er fuldstændig på egen hånd i et land, hvor fremmede mennesker bliver henrettet uden skrupler. Det er en meget barsk film, og familien bliver udsat for virkelig horrible hændelser.

Owen Wilson er en imponerende almindelig far.
Det hele handler om en familie, men det er faren, spillet af Owen Wilson, der har hovedrollen og bærer filmen, og har gør det imponerende godt. Han er ikke nogen helt, men bare en ingeniør og en far. Wilson er, for engangsskyld, fuldstændig ”straight” og er kun sjov for at berolige døtrene. Han er på mange måder overbevisende som far, og det skyldes ikke mindst, hans ømhed og naturlighed i faderrollen, men også, at han ikke er super veltrænet eller bevæger sig som en action helt, og dette fokus på at være autentisk kan man tydelig se gennem hele filmen.

Familien forbliver relaterbar og almindelig hele vejen. Faren bliver ikke pludselig til en skarpskytte eller en mester i kampsport undervejs, så vi kan få en klimatisk overdrevet action scene til sidst. Det burde ikke være et vovet valgt, men det er det, og det er i allerhøjeste grad prisværdigt, og det er det, der gør filmen til noget særligt.

Noget så simpelt som at hoppe et par meter over til et andet hus, eller at gemme sig under nogle ruiner, er et par af de mest dramatiske og medrivende scener i hele filmen, netop fordi det bare er en sagesløs familie, der ikke er i stand til at forsvare sig selv.

Hollywood sniger sig ind i historien.
Det forhindrer dog stadig ikke nogen af de andre karakterer fra at være action helte, og der er et par tidspunkter i løbet af filmen, hvor bi-karakterer pludselig dukker op for at skubbe historien fremad. Det ville normalt ikke betyde noget, men når resten af filmens atmosfære er så hårdtslående og farlig, hiver det desværre en lidt ud af filmen, når superagenter hjælper lidt undervejs. Disse situationer er dog begrænsede og eksisterer mest af alt for at understrege, hvor ringe familien er udstyret til at klare sig selv, så de er på ingen måde med til at ødelægge den samlede oplevelse, selvom de virker malplacerede.

No Escape er noget så sjældent som en troværdig spændingsfilm om en familie, der virkelig må kæmpe for livet. Filmen vil ikke gøre mere end det, og det betyder, at hele universet kan være meget mere jordnært, fordi de ikke skal når at springe 17 bygninger i luften inden rulleteksterne. Meget af filmens plot virker plausibelt, og indlevelsen bliver virkelig fremmet, bl.a. fordi Owen Wilson ikke er en bodybuilder, der i virkeligheden er en hemmelig agent og kampsportsmester, men bare en kejtet far. Det er alle de små ting, som bare at krydse en gade uden at blive skudt, der er de store action sekvenser i filmen, og det er ikke bare overraskende vovet, men fungerer også – det meste af tiden. For selvom det er en på mange måder realistisk spændingsfilm, så er der stadig scener, der bliver lige lovlig ”Hollywood heroiske”, og det trækker lidt ned på den samlede oplevelse.

  • Release Date: 1/3/2015
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.