Øjnenes Hemmelighed

Kategori Biografen af - marts 31, 2016
Øjnenes Hemmelighed

Gode idéer, men ringe udførsel.

4stars

Forestil dig, at du selv finder din datter død i en container. Det er hvad Jess (Julia Roberts) oplever i Øjnenes hemmelighed, hvor hun, i forbindelse med sit arbejde hos politiet, finder sin datter myrdet i en container bag en moské.

Gennem filmen følger man hendes partner Rays (Chiwetel Ejiofor) forsøg på at genåbne mordsagen 13 år senere, med hjælp fra statsanklageren Claire (Nicole Kidman) efter et mislykkede forsøg på at fange morderen. Ray bliver dog samtidig mødt af modstand fra politiet, der er mere optaget af forebyggelsen mod terror frem for mordsagen.

En anderledes thriller.
Historien er umådelig interessant, fordi der er en ekstremt god vinkling af fortællingen. Man følger et simpelt mord og ser, hvordan politiet er mere fokuseret på at bekæmpe terror frem for kriminaliteten begået af det enkelte menneske, mod det enkelte menneske. Denne konflikt bliver sjældent stillet så skarpt op, og på den måde bliver historien fascinerende og dyster, fordi politiet pludselig ikke fremstår så gode, som de ellers plejer.

Denne dystre stemning er også godt hjulpet på vej af en velspillende Julia Roberts. Hun formår både at spille den fortabte mor, der sørger over sin datters død, men samtidig også målrettet, når det gælder om at fange morderen. Hun er meget troværdig, fordi man let kan spejle sig i hende. Jess oplever en forfærdelig begivenhed, men som filmen skrider frem, følger man hendes kamp for at komme sig over mordet, og her er Roberts fuldstændig autentisk.

Gode koncepter, der aldrig bliver realiseret.
Historien fortælles gennem to tidsperioder: fortiden, hvor sagen starter, og nutiden, hvor sagen bliver genåbnet. Dette giver publikum en unik mulighed for både at opleve, hvordan nutid og fortid spejler hinanden. Det gør ligeledes at spændingsniveauet stiger, da der flere steder er actionsekvenser på tværs af tid.

De to tidsperioder kan dog til tider være svære at skille fra hinanden, eftersom Rays ydre ikke ændrer sig henover de 13 år, og Nicole Kidmans botox forhindrer hende i at have fået rynker – og dermed skifte udseende. Den eneste sted, hvor skellet er tydeligt, er Julia Roberts, der ser helt nedslidt og gammel ud i forhold til de andre.

Udover at filmen er en thriller, byder den også på lidt romantisk drama mellem Ray og Claire. De er forelsket i hinanden, men bliver mødt med konflikten mellem kærlighed og arbejde. Det fylder lidt mere end, hvad det burde, hvilket gør det lidt svært at bevare fokus på den centrale handling, da de i hver eneste scene helt unødvendigt påpeger, at de er tiltrukket af hinanden.

Filmen Øjnenes hemmelighed er en meget usædvanlig historie om opklaringen af et mord. Den bliver fortalt på anderledes vis, og skuespillerne er alle veloplagte. Den gør op med den moderne problemstilling, hvor politiet skal vægte almindelig kriminalitet over for det noget større og uhåndgribelige terror-fænomen. Det er sjældent det bliver sat sådan op, og tak for det.

Filmen mislykkedes dog få steder med at få budskabet igennem, fordi den også er fyldt med sideløbende handlinger, der ikke fremmer historien, og gør oplevelsen til en noget rodet affære.

  • Release Date: 3/31/2016
Skrevet af
En film kan være god på mange måder, men uden den rette musik og godt skuespil, kan det være svært at se dens fulde potentiale. Jeg elsker film, der ændrer ens livssyn og vender alting 180 grader - for i disse tilfælde bliver film ikke blot underholdning, men også livsbekræftende. Og så elsker jeg Thomas Newman.
Kommentarer er lukket.