Ønskebarn

Kategori Biografen af - december 08, 2022
Ønskebarn

Retten til at få børn

En moderne krise, der ligger lige under overfladen i det danske samfund, er problematikken omkring fertilitet. Ikke nok med, at fødselsraten generelt er lav i vores del af verden, men så er Danmark også et af de lande med den laveste sædkvalitet og fertilitet, så når et par endelig ønsker at få et barn, kan det være noget nært umuligt at realisere. Dette meget relaterbare problem, har tydelig vist interesseret instruktør Cecilie McNair, hvorfor hun har lavet filmen Ønskebarn, der gennem fiktionsdramaet forsøger at italesætte noget, som er ekstremt tabubelagt.

Moral og etik i velfærdsdanmark
I filmen møder vi fertilitetslægen Hannah (Danica Curcic), der til dagligt hjælper par, der kæmper med barnløshed, men som også selv har svært ved at blive gravid. Derfor er hun også mere samarbejdsvillig end de fleste, da hun møder den ældre Gry, som er ved at ramme de 46 år, som er aldersgrænsen for fertilitetsbehandling i Danmark. Det burde være en ligetil behandling, eftersom Gry ikke har haft svært ved at blive gravid tidligere, men efterhånden som de skjulte følelser skubbes op til overfladen, bliver Hannahs moral virkelig sat på en prøve.

Som en introduktion til det tabubelagte emne, er filmen fornem. Der var utrolig meget om dette emne, som jeg intet kendte til før, og det er hjerteskærende at følge en person som Hannah, der inderligt ønsker at blive mor, men som fra naturens side ikke er udstyret med redskaberne til det. Desværre, er det som om, at filmskaberne ikke rigtig har haft andet for øje, end den oplysende del af fortællingen.

Konventionelt kammerspil
Det er en meget lille historie, ikke bare på et grundlæggende narrativt plan med et fåtal af spillere, men også i måden den bliver fortalt på. Jeg har svært ved at huske nogen udendørsscener, og halvdelen af tiden består af close-ups af Danica Curcic, for at vise, at det er hendes følelsesliv, der er drivkraften.

Da man første gang bliver præsenteret for filmens emne, ledes en tanker mod store samfundskonflikter og et storstilet drama, hvor retten til at være frugtbar bliver udfordret fra alle sider og kanter, men det sker bare aldrig. I stedet er fokus meget snævert og næsten udelukkende på Hannahs personlige problemer, og eftersom hun trods alt lever i velfærdsdanmark, eskalerer situationerne aldrig til et punkt, hvor det bliver virkelig farligt, også selvom moral og etik virkelig bliver sat på prøve.

Ønskebarn er en interessant bearbejdning af, hvor langt nogen vil gå for at kunne føde deres eget barn. Den er nok mere opsigtsvækkende som koncept, og bidrager også med en oplysende afdækning af problemet, som kan sætte tanker i gang hos publikum, men medmindre man allerede er personligt investeret i emnet, skal man nok ikke forvente at blive det, efter at have set filmen.

Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.