Professor Bieliks hemmelighed

Kategori Biografen af - marts 30, 2016
Professor Bieliks hemmelighed

Aldrig har jeg været så bange for at blive blind.

4stars

Det kan være svært at være folkeskolelærer. Man skal ikke bare undervise unge mennesker, der er i gang med at finde dem selv, man skal også både agere mentor, ven, vejleder og så skal man selvfølgelig sørge for, at de i sidste ende lærer noget.

Midt i alt dette postyr finder vi historielæreren Kacper, der efter en tragedie opdager, at han har en genetisk sygdom, der gør, at han langsomt mister synet. I starten forsøger han at skjule og ignorere det, men inden han ved af det bliver han gjort til klasselærer for en afgangsklasse, og så er det ikke bare hans svigtende syn han skal tage sig af.

”Baseret på en sand historie”.
Lad mig bare starte med at sige, at ja, Professor Bieliks hemmelighed, er endnu en af disse film, der er “baseret på virkelige hændelser”, med alle de narrative klichéer, som følger med. Historien er endda bygget op omkring ’Liar’s reveal’, hvor en person lyver, for derefter at blive taget til nåde. Så der er ikke meget i historien, der er overladt til fantasien, men til gengæld har jeg aldrig oplevet en film, der så smerteligt viser oplevelsen af at miste sit syn.

Vi træder flere gange i Professor Bieliks sted og ser, hvordan hans syn forværres med tiden. Det er hårdt og ubarmhjertigt, men fordi Bielik har et så stort hjerte, at han gør alle andre bedre omkring sig, dog altid med en meget noget lavmælt mine, er man glædeligt hans sammensvorne på denne rejse, selvom det er tydeligt fra starten af, at det ikke kommer til at ende godt.

Portrættet af læreren, der mister synet bliver også gjort endnu mere end dragende af Andrzej Chyra, der for folk uden for Polen nok bedst kan beskrives som deres Mads Mikkelsen, fordi han åbenbart er med i alle polske film, der når Danmark.

Der er selvfølgelig problemer med Professor Bieliks hemmelighed, og det er på ingen måde en perfekt film, men det er en god filmoplevelse, og den formår på trods af sit noget magre og tynde plot, at skabe en historie, der aldrig er kedelig og karakterer med nok dybde til at være unikke. At filmen også formår at lege med det visuelle udtryk er blot en ekstra bonus.

  • Release Date: 3/30/2016
Skrevet af
Grundlæggeren og chefredaktøren på siden. Med min baggrund inden for medievidenskab, og forkærlighed for film, håber jeg at kunne dele mine oplevelser med andre – på forholdsvis interessant maner.
Kommentarer er lukket.